Ograniczenie ujemnego bilansu energii w okresie okołoporodowym
Ujemny bilans energii opóźnia rozpoczęcie aktywności jajników, zmniejsza liczbę cyklów rujowych i wydłuża okres przestoju poporodowego. Wynika on z dużych potrzeb związanych z produkcją mleka i niewystarczającego pobrania paszy.
Najtańszym i najbezpieczniejszym sposobem pokrycia potrzeb energetycznych jest zwiększenie lub utrzymanie dużego pobrania suchej masy. W praktyce nie jest to łatwe do wykonania. Aby uzyskać odpowiednie pobranie paszy należy krowom podawać kiszonki najlepszej jakości, utrzymywać je we właściwej kondycji BCS, która na początku zasuszenia i przy wycieleniu powinna wynosić maksymalnie 3,5 oraz umiejętnie zarządzać stadem.
Mleczna Akademia dla hodowców bydła
Dobrą metodą jest również dodatek żywych kultur drożdży Saccharomyces cerevisae, które stymulują wzrost niektórych bakterii w żwaczu. Zmniejszają one ryzyko jego zakwaszenia kwasem mlekowym. Jednocześnie ograniczają ujemny bilans energii u krów wysokowydajnych.
-Zwiększenie ilości skrobi trawionej w jelicie cienkim (typu by pass) poprawia o ok. 10-25 proc. bilans energii u krów w okresie okołoporodowym. Ważne jest również właściwe zbilansowanie ilości i jakości węglowodanów (skrobi, NDF, ADF i włókna surowego), które są podstawowym źródłem energii do syntezy białka mikrobiologicznego - podkreślił prof. dr hab. Włodzimierz Nowak podczas VI edycji Mlecznej Akademii LNB.
Na ograniczenie deficytu energii po wycieleniu bezpośrednio wpływają dodatki paszowe, do których należą glikol propylenowy, propionian wapnia i sodu, ziarno kukurydzy, tłuszcz paszowy oraz kwas linolowy. Natomiast dodatek niacyny, chronionej metioniny i choliny wspomaga funkcjonowanie wątroby oraz sprzyja bezpiecznemu uruchamianiu rezerw tłuszczowych po wycieleniu.