Od czego zależy poziom białka w mleku? Porada od Trouw Nutrition
– Podstawowym czynnikiem ograniczającym poziom białka w mleku jest niedobór energii w mieszance – mówi Natalia Czarzasta, starszy doradca ds. żywienia bydła Trouw Nutrition.
Cykl "Okiem doradcy" to nowa seria artykułów, która ukazuje się w magazynie "Hoduj z Głową Bydło".
W pierwszej odsłonie naszego cyklu wybraliśmy następujące pytanie hodowcy bydła mlecznego:
"Przez pół roku białko w mleku wynosiło 3,8%. Teraz w wynikach z mleczarni jest ono na poziomie 2,6%. Co za to odpowiada? Czy może przyczyną jest pasza?"
Ilość skupowanego mleka w Polsce wciąż rośnie
O odpowiedź poprosiliśmy przedstawicieli trzech firm. Trzecim z nich jest Natalia Czarzasta, starszy doradca ds. żywienia bydła Trouw Nutrition.
Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta ani oczywista. Na zawartość białka w mleku wpływ mają takie czynniki, jak odpowiednio zbilansowana dawka pokarmowa zarówno pod względem udziału pasz objętościowych do treściwych, jak i pod względem białka do energii.
Podstawowym czynnikiem ograniczającym jego poziom w surowcu jest niedobór energii w mieszance.
Elementem, o który każdy hodowca powinien również zadbać, jest odpowiedni poziom trawienia dawki na poziomie zarówno żwacza, jak i jelita.
– W pierwszym przypadku niezbędnym jest zastosowanie w żywieniu drożdży żywych, np. w postaci produktu Lidermix Bufor, który również ma działanie poprawiające apetyt oraz przeciwkwasicowe – mówi Natalia Czarzasta i dodaje:
Nowy numer "Hoduj z Głową Bydło". Wideo
– Z kolei chcąc poprawić i uruchomić dodatkowe trawienie skrobi w jelicie cienkim w celu maksymalizacji wykorzystania dawki pokarmowej, zalecane jest stosowanie produktu, który przeciwdziała syndromowi „przeciekającego jelita” i kwasicy jelita, jak np. Lidermix Premium Lactibute,
Kolejnym czynnikiem, który może wpłynąć na parametry mleka może być stres cieplny. W czasie upałów naturalną reakcją zwierząt jest ograniczenie pobrania dawki, sortowanie TMR-u i wybieranie drobnych, treściwych elementów oraz zwiększony pobór wody.
Uniwersalną zasadą utrzymywania stabilnej wydajności krów, produkcji mleka oraz jego parametrów jaką powinni kierować się hodowcy, jest regularne kontrolowanie dawki, jakości wprowadzanych surowców oraz profesjonalne doradztwo żywieniowe.
Całą wypowiedź Natalii Czarzastej dotyczącą przyczyn niskiego poziomu białka w mleku oraz sposobu na jego zwiększenie znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" nr 5/2023. ZAPRENUMERUJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)