O niskich cenach mleka mówiło się od miesięcy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
31-01-2023,8:15 Aktualizacja: 06-02-2023,8:42
A A A

Ceny skupu mleka w styczniu będą znacząco niższe, niż pod koniec ubiegłego roku. Branża mleczarska już od dawna spodziewała się takiej sytuacji.

- O tym, co nas czeka wiedzieliśmy od kilku miesięcy i rozmawialiśmy o tym między innymi podczas XIX Forum Spółdzielczości Mleczarskiej. Koniunktura znacząco się pogarsza, co oznacza cięcie kosztów w zakładach mleczarskich. Jednym z największych jest cena mleka - mówi Agnieszka Maliszewska, dyrektor biura Polskiej Izby Mleka.

Polskie spółdzielnie utrzymywały relatywnie wysokie ceny skupu do końca roku, na co wpływ miały wypłacane w tym czasie premie.

Martin Ziaja, produkcja mleka, cena mleka, mleko przezutowe, produkty mleczarskie, masło, sery, mleczarstwo w Polsce

Mleko tańsze nawet o 60 groszy?

Cena skupu mleka w grudniu ubiegłego roku wyniosła 275,47 złotych za hektolitr. Było to o 1,9 proc. więcej niż w listopadzie oraz aż o 49,6 proc. niż grudniu 2021 r. Zdaniem ekspertów surowiec już od początku 2023 r. będzie znacząco tańszy....

- W grudniu ceny skupu mleka były bardzo wysokie, ponieważ zawierały również premie. Gdy zaczęły one spadać to przede wszystkim od ich wartości bazowej. Dlatego właśnie tegoroczne obniżki wyglądają tak strasznie i sięgają nawet 60 groszy. Nieco inaczej jest porównując je do cen notowanych w październiku czy we wrześniu - zauważa Agnieszka Maliszewska.

Europa traci swoją konkurencyjność

Ważnym elementem wpływającym na ceny skupu mleka jest także spadek wartości jego produktów na światowych rynkach, głównie serów.

Wydaje się jednak, że najważniejszym czynnikiem jest malejąca konkurencyjność krajów UE na światowym rynku.

- Europa nie jest w stanie wojny, ale działają na nią jej skutki. Drogi gaz, bardzo droga energia czy nawozy i wysoka inflacja powodują, że my jako Europa w porównaniu z innymi krajami spoza UE, jesteśmy coraz mniej atrakcyjni, co bezpośrednio przekłada się na ceny płacone rolnikom - mówi Agnieszka Maliszewska i dodaje:

- Czas kryzysu, który nas czeka, zweryfikuje wiele zakładów mleczarskich, i spółdzielni. Obawiam się, że nie wszystkie wytrzymają tę presję.

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA