Mleko w UE w marcu kosztowało ponad 1,4 zł za litr
Mleko drożało w krajach Unii Europejskiej przez siedem miesięcy. Niestety po tym, jak Komisja Europejska zweryfikowała swoje notowania w lutym z 33,67 na 33,38 euro/100 kg zwyżkowy trend został zatrzymany. W marcu surowiec ten był tylko nieznacznie droższy.
Mleko według danych KE podrożało w Niemczech we wszystkich monitorowanych regionach. Raporty te uwzględniają cenę z lutego 2017 r. W Bawarii kosztowało ono 33 euro/100 kg (ok. 1,42 zł/kg, + 0,61 proc. w stosunku do stycznia 2016 r.), w Brandenburgii i Berlinie 32,60 euro/100 kg (ok. 1,40 zł/kg, + 0,71 proc.), w Dolnej Saksonii 31,90 euro/100 kg (ok. 1,37 zł/kg, +0,16 proc.), a w Saksonii 33 euro/100 kg (ok. 1,42 zł/kg, + 0,21 proc.).
Produkcja bydła wzrosła. W tonach i sztukach
Ceny mleka we Francji we wszystkich regionach były za to niższe. Ostatnie notowania również pochodzą z lutego. Hodowcy bydła z regionu Rodan-Alpy w południowo-wschodniej Francji otrzymywali w tym czasie 34,71 euro/100 kg tj. ok 1,49 zł/kg (- 2,07 proc. w stosunku do stycznia 2017 r.), z Dolnej i Górnej Normandii 31,50 euro/100 kg tj. ok. 1,35 zł/kg (- 0,35 proc.), z Bretanii 31,28 euro/100 kg tj. ok. 1,34 zł/kg (- 0,39 proc.), a z regionu Franche-Comté leżącym we wschodniej Francji 41,10 euro 100 kg tj. ok. 1,76 zł/kg (- 0,06 proc.).
Hodowcy bydła mlecznego w Austrii w styczniu 2017 r. otrzymywali 29,90 euro/100 kg tj. ok. 1,30 zł/kg (+ 2,60 proc.). W tym samym miesiącu producenci mleka w Czechach otrzymywali 28,64 euro/100 kg tj. ok. 1,25 zł/kg (+ 3,20 proc.) a na Słowacji 28,70 euro/100 kg tj. ok. 1,25 zł/kg (+ 3,46 proc.). Natomiast w Szwajcarii w grudniu 2016 r. zakłady płaciły za mleko 55,96 euro/100 kg. (ok. 2,47 zł/kg, - 0,60 proc.).
Producenci mleka w Polsce według danych KE w lutym 2017 r. otrzymywali średnio 30,64 euro/100 kg mleka tj. ok. 1,32 zł/kg. Z kolei w Holandii według najnowszych danych KE z 12 kwietnia 2017 r. średnia cena mleka wyniosła 31 euro/100 kg tj. ok. 1,31 zł/kg.
Mleko organiczne cieszy się dużo wyższą ceną skupu, choć w ostatnich notowaniach we Francji odnotowano spadki. Według danych KE w lutym 2017 r. tamtejsi farmerzy mogli liczyć na 45,30 euro/100 kg tj. ok. 1,94 zł/kg (- 4,16 proc.). Z kolei niemieccy producenci tego surowca w styczniu otrzymywali średnio 48,69 euro/100 kg tj. ok. 2,12 zł/kg (+ 0,83 proc.).