Kwasy tłuszczowe omega-3 ograniczają zamieranie zarodków
Do wczesnego zamierania zarodków dochodzi do 14 dnia po zapłodnieniu krowy i wówczas jej cykl jajnikowy jest normalnej długości, a ruja powtarza się co 21 dni. Natomiast do późnego zamierania zarodków dochodzi powyżej trzeciego tygodnia ciąży i powoduje powtarzanie rui po 30-35 dniach po inseminacji.
-Jeżeli w stadzie pojawi się problem zamierania zarodków, który objawia się tym, że odstęp pomiędzy kolejnymi rujami wynosi powyżej 30 dni, hodowca w pierwszej kolejności powinien prześledzić poziom mocznika w mleku. Jeżeli jest on w normie świadczy to o tym, że zamieranie zarodków nie jest wynikiem działania amoniaku, a może być spowodowane działaniem prostaglandyny PGF2α. Wówczas warto zastosować w dawce dodatek kwasu omega-3, który hamuje jej syntezę – podczas konferencji Biomin tłumaczył prof. dr hab. Zygmunt M. Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-3 są prekursorami prostaglandyn, czyli hormonów tkankowych wpływających na funkcje jajników i macicy. Ponadto stanowią istotne źródło energii w procesie dojrzewania komórek jajowych, a także w okresie wczesnego rozwoju embrionu. Są także prekursorem cholesterolu, który jest niezbędny do syntezy progesteronu i estrogenów.
Kwasy tłuszczowe mogą być stosowane w postaci oleju rybiego, jednak jest to spory wydatek. Tańszym rozwiązaniem jest wykorzystanie ekstrudowanego lnu lub całych nasion rzepaku.