Konsolidacja szansą dla branży mleczarskiej i hodowców?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
24-03-2023,15:15 Aktualizacja: 24-03-2023,12:58
A A A

- Coraz bardziej prawdopodobnym scenariuszem wyjścia z sytuacji staje się konsolidacja branży mleczarskiej - mówi Mateusz Augustyniak, partner w firmie handlowej Foodcom S.A.

Branża mleczarska w Polsce to jedna z nielicznych,  w której eksport produktów mlecznych ma przewagę nad importem, z roku na rok bijąc kolejne rekordy sprzedaży na rynki zagraniczne.

Wartość eksportu wyrobów mleczarskich w 2022 roku, według danych Ministerstwa Finansów, wyniosła 16,8 mld zł i była o 37% wyższa niż w poprzednim.

Polski sektor mleczarski mimo to stoi w obliczu znaczących wyzwań, stwarzających zagrożenie dla wielu podmiotów rynku.

mleko, cena mleka, mleko surowe, mleczarnie, krowy mleczne, produkcja mleka, mleko w UE,

Mleko w lutym było tańsze niż w styczniu

Cena mleka w Polsce w lutym 2023 r. zmalała do 227,40 zł za hl. Była o 7,4% niższa niż w styczniu (245,53 zł za hl) oraz o 23,4% wyższa niż przed rokiem, kiedy wynosiła ona 184,21 zł za hl. Mleko w lutym 2023 r. w Polsce było zdecydowanie tańsze...

Liczba gospodarstw produkujących mleko w ostatnim dziesięcioleciu systematycznie spada.

Ceny mleka, które obecnie radykalnie maleją, mogą spowodować upadek kolejnych gospodarstw, w szczególności mniejszych.

Rosnące koszty produkcji w połączeniu z niższymi cenami mleka zaczynają przewyższać osiągane przez rolników dochody, powodując straty finansowe.

- Z jednej strony mamy producentów mleka oczekujących wysokich cen za dostarczony surowiec, z drugiej przetwórców, który są poddani stałej presji ze strony sieci handlowych, żądających coraz niższych cen. Dodatkowo, wysokie ceny paliw i energii, rosnące koszty produkcji, a także konieczne inwestycje w utrzymanie czy rozwój zakładów sprawiają, że działalność wielu z nich staje się nieopłacalna - mówi Mateusz Augustyniak, partner w firmie handlowej Foodcom S.A dodając:

- O ile duże firmy z rozpoznawalną marką się obronią, o tyle małe i średnie mleczarnie mogą nie mieć szansy na przetrwanie.

Martin Ziaja, produkcja mleka, cena mleka, mleczarstwo w Polsce, pasze, ceny nawozów, gaz, energia, amortyzacja

Koszty produkcji mleka dramatycznie wzrosły

Koszty produkcji mleka w okresie sprzed pandemii Covid-19 oraz wojny na Ukrainie, w gospodarstwie utrzymującym 160 krów mlecznych wynosiły 1,28 zł na litr. W 2022 roku przekroczyła ona 2 złote. Martin Ziaja posiada 210 ha i 160 krów...

Konsolidacja szansą na przetrwanie?

Cała branża mleczarska stanowi zespół naczyń połączonych. Kłopoty jednego z elementów powodują kłopoty całego sektora.

Współpraca pomiędzy dostawami surowca a mleczarniami jest więc niezbędna w celu utrzymania stabilności na rynku oraz zapewnienia miejsc pracy uczestnikom społeczności lokalnej.

- Coraz bardziej prawdopodobnym scenariuszem wyjścia z sytuacji staje się konsolidacja branży mleczarskiej, co może przynieść zarówno pozytywne jak i negatywne konsekwencje - kontynuuje Mateusz Augustyniak.

Konsolidacja branży mleczarskiej może przynieść jej spore korzyści.

- Z jednej strony przyczyni się ona do zwiększenia wydajności produkcji wpływając pozytywnie na konkurencyjność polskiego rynku mleczarskiego w skali globalnej - mówi Mateusz Augustyniak i dodaje:

- Z drugiej strony może się przyczynić się do wzmocnienia pozycji większych firm. Dlatego ważne jest, aby w procesie konsolidacji uwzględniać interesy wszystkich podmiotów na rynku.

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA