ABS Polska i Cid Lines, an Ecolab Company wraz z partnerami firmą Biomix, Smart Feed i JHJ zorganizowała konferencję dla hodowców bydła i producentów mleka. Spotkanie odbyło się pod koniec lutego w Jachrance w woj. mazowieckim.
Spotkanie odbyło się 29 lutego w Jachrance w woj. mazowieckim. Foto_Remigiusz Kryszewski
Program genetyczny umożliwiający zwiększenie rentowności hodowli, higiena i rutyna doju oraz zwalczanie mikotoksyn. To główne tematy konferencji zatytułowanej "Razem dla Hodowców".
Firma ABS Polska i Cid Lines, an Ecolab Company wraz z partnerami zorganizowała konferencję dla hodowców bydła i producentów mleka. Spotkanie odbyło się 29 lutego w Jachrance w woj. mazowieckim.
O GENEadvance opowiedział Christopher Carrol z Genus ABS. Program wprowadzono na rynek we wrześniu 2021 r. W stadach, w których został zastosowany uzyskano postęp hodowlany na poziomie 90 punktów PLI. Jest to dwukrotnie więcej niż postęp obserwowany w hodowli bydła, co umożliwiło zwiększenie zysku o dodatkowe 71 funtów w przeliczeniu na zwierzę.
Hurtowi odbiorcy mleka będą mogli szybko i skutecznie sprawdzić, czy dostarczany do mleczarni surowiec nie jest oszukany. W Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) opracowano metodę, która to umożliwi. Autorzy nowego rozwiązania...
Jak podkreśliła Izabela Mruk z ABS Polska rolnik w ramach programu otrzymuje stałą opiekę serwisu genetycznego i technicznego, pierwszeństwo do najlepszej genetyki oraz gwarancję ceny na czas trwania kontraktu, czyli przez 3 lub 5 lat. Przez ten okres prowadzone są testy genomowe stada, na podstawie których hodowca uzyskuje spersonalizowany plan genetyczny w postaci planu kojarzeń. Ponadto firma zapewnia stałe monitorowanie postępu genetycznego i dostęp do mobilnej aplikacji i portalu klienta.
O higienie i rutynie doju opowiedział Tiago Tavares z Cid Lines. Zwrócił on uwagę, że podczas doju 20% mleka pochodzi z zatoki gruczołowej, a 80% z pęcherzyków mlecznych. W przypadku zbyt krótkiej stymulacji wymienia może dojść do przerwy między pozyskiwaniem mleka zatokowego, a pęcherzykowego, co prowadzi do pustodoju.
Prawidłowa długość stymulacji zależy do liczby dojów i przy doju trzykrotnym powinna być dłuższa niż przy dwukrotnym.
Strategie redukcji zagrożenia mikotoksynami w żywieniu bydła omówił Karol Rudnicki, dyrektor ds. sprzedaży JHJ. Jego zdaniem w Polsce największe zagrożenie wynika z porażenia zbóż przez deoksyniwalenon (DON), zearalenon (ZEN) oraz ochratoksyny A (OTA). W walce z nimi wykorzystuje się proces adsorpcji, biotransformacji i interakcje zmniejszające toksyczność tych substancji.
Podczas spotkania o automatycznym systemie doju opowiedział Tiago Tavares z Cid Lines, a program Beef InFocus przedstawił Mark Smith z Genus ABS. Temat pt. Proces metanogenezy a sztuczna inteligencja - zastosowanie aplikacji "Smart Feed" w żywieniu przeżuwaczy przedstawiła Renata Szwarc z Smart Feed Sp. z o.o., wpływ sprzętu udojowego na zdrowie wymienia omówił Paweł Panasiuk z Biofarmtech GR Kosińscy, a podsumowanie 4 lat projektu pianowej dezynfekcji racic przedstawił Krzysztof Kosiński oraz Michał Skoczylas z Cid Lines.
Partnerami spotkania była firma Biomix, Smart Feed oraz JHJ Sp. z o.o.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ