Jak podnieść białko w mleku? Porada od Sano
– Poziom 2,6% białka w mleku jest zdecydowanie zbyt niski. Polecam najpierw weryfikację tego wyniku wysyłając próbkę mleka do analizy do laboratorium PFHBiPM – mówi dr Ryszard Kujawiak, szef działu badań i rozwoju Sano.
Cykl "Okiem doradcy" to nowa seria artykułów, która ukazuje się w magazynie "Hoduj z Głową Bydło".
W pierwszej odsłonie naszego cyklu wybraliśmy następujące pytanie hodowcy bydła mlecznego:
"Przez pół roku białko w mleku wynosiło 3,8%. Teraz w wynikach z mleczarni jest ono na poziomie 2,6%. Co za to odpowiada? Czy może przyczyną jest pasza?"
Ilość skupowanego mleka w Polsce wciąż rośnie
O odpowiedź poprosiliśmy przedstawicieli trzech firm. Kolejnym z nich jest dr Ryszard Kujawiak, szef działu badań i rozwoju Sano.
Poziom 2,6% białka w mleku jest zdecydowanie zbyt niski. Polecam najpierw weryfikację tego wyniku wysyłając próbkę mleka do analizy do laboratorium PFHBiPM. Ręczę za te uzyskane w laboratorium w Kobiernie, które są w 100% pewne, pod warunkiem właściwego pobrania próbki.
Na niski poziom białka może mieć wpływ żywienie, dlatego musimy przeanalizować każdy rodzaj dawki tj. obliczoną, wymieszaną, podaną, pobraną, strawioną i wykorzystaną.
Najważniejsza jest dawka wykorzystana, które decyduje o wydajności i m.in. o tym, że białka w mleku jest zbyt mało.
Niski poziom białka w mleku wcale nie oznacza, że jest to wynik zbyt małej zawartości tego składnika w paszy. Czasami może być odwrotnie. Przyczynę takiej sytuacji stanowi np. zbyt duża zawartość białka przy jednoczesnym niskim poziomie energii w dawce.
Nowy numer "Hoduj z Głową Bydło". Wideo
Najczęstszą przyczyną niskiego poziomu białka w mleku będzie niedobór energii w dawce. Jest ona potrzebna do namnażania się mikroorganizmów żwacza, które są trawione w dalszych odcinkach przewodu pokarmowego i tym samym są źródłem białka do jego syntezy w mleku.
Rozwojowi mikroorganizmów, a tym samym zwiększeniu poziomu białka w mleku, będzie sprzyjać wysoka jakość kiszonek i pasz treściwych.
Na pewno należałoby podnieść udział wysokiej jakości komponentów treściwych, a także zwiększyć udział dodatków mineralno-witaminowych.
- W przypadku zbyt niskiego poziomu białka polecam wprowadzenie do dawki 1,5 kg mieszanki uzupełniającej Lac power, która spełnia wszystkie wymienione powyżej warunki, przez co pomoże zwiększyć poziom białka w dawce - mówi Ryszard Kujawiak.
Całą wypowiedź Ryszarda Kujawiaka dotyczącą przyczyn niskiego poziomu białka w mleku oraz sposobu na jego zwiększenie znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" nr 5/2023. ZAPRENUMERUJ
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)