Postawili duży nacisk na okres zasuszenia krów. W efekcie ograniczyli problemy zdrowotne i uzyskali wyższe wyniki produkcyjne.
Adam Błaszczyk wraz z żoną Katarzyną posiadają stado 50 krów i specjalizują się w produkcji mleka. Foto_Remigiusz...
Zapomnieli już o problemach związanych z zatrzymaniem łożysk, zaleganiem poporodowym, jałowością i chorobami metabolicznymi krów. Wszystko to dzięki wprowadzeniu nowego systemu zasuszania.
Adam Błaszczyk z miejscowości Narty w woj. kujawsko-pomorskim wraz z żoną Katarzyną od 20 lat zajmują się hodowlą bydła mlecznego.
W 2007 r. gospodarze wybudowali nową oborę uwięziową dla 50 krów i powiększyli stado w oparciu o jałówki własne oraz pochodzące z zakupu.
Hodowcy od 3 lat dużą uwagę przywiązują do okresu zasuszeniowego krów. Wcześniej ta grupa zwierząt nie była objęta tak restrykcyjnym programem. Jednak wszytko zmieniło się w momencie, kiedy w stadzie zaczęły nasilać się problemy zdrowotne.
Zrzesza rolników i wspólnie z nimi pozyskuje dotacje i organizuje zakupy cieląt i sprzedaże opasów. Reprezentuje grupy producentów i odpowiada za bazę magazynową oraz transport, a także negocjacje cen z ubojniami. ...
- Z pomocą przyszła nam firma paszowa, która przygotowała dla naszego stada specjalny program zasuszenia. Wcześniej w tym newralgicznym okresie stosowaliśmy tylko jeden premiks, a na trzy tygodnie przed wycieleniem wprowadzaliśmy już TMR od sztuk w laktacji. W efekcie krowy po porodzie nie miały apetytu i często wpadały w ketozę – mówi Adam Błaszczyk.
Obecnie zwierzęta są zasuszane w 7 miesiącu ciąży. Na 3 dni przed zakończeniem doju mają wprowadzany TMR zasuszeniowy, a po spadku wydajności do około 15 litrów dziennie są zasuszane pod osłoną leków DC oraz czopów dostrzykowych.
Krowy w okresie od 8 do 3 tygodni przed porodem otrzymują specjalnie przygotowany premiks, a na 3 tygodnie przed wycieleniem gospodarz wprowadza im 50 g gorzki soli oraz 1 kg mieszanki paszowej uzupełniającej.
Dzięki takiemu modelowi żywienia hodowcy niemal całkowicie wyeliminowali problemy w newralgicznym okresie przejściowym. Ponadto krowy po porodzie znacznie lepiej pobierają TMR laktacyjny i mają mniejsze problemy z deficytem energii.
Cena mleka po raz trzeci z rzędu wzrosła. W listopadzie była ona wyraźnie wyższa niż przed miesiącem i po raz pierwszy od maja przekroczyła 2 zł za litr. Mleko w listopadzie w Polsce kosztowało w skupie 207,22 zł za hl tj. o 5,9% więcej niż w...
Jak zauważył Adam Błaszczyk wcześniej krowy podczas pierwszego doju dawały więcej siary, ale była ona niższej jakości. Teraz jest jej mniej, ale za to jest ona gęsta i żółta, a więc zawiera więcej przeciwciał.
Zdaniem hodowcy dobry start w laktację jest niezbędny do osiągnięcia dobrych wyników produkcyjnych, a co najważniejsze pozwala uniknąć problemów zdrowotnych związanych z zatrzymaniem łożyska, zaleganiem poporodowym, jałowością, czy chorobami metabolicznymi.
Błaszczykowie w 2022 r. zdobyli pierwsze miejsce w regionie oraz drugie w województwie w Ogólnopolskim Konkursie Bezpieczne Gospodarstwo Rolne. Adam Błaszczyk wziął również udział w rządowym spocie reklamowym pt. "Silna Wieś, Silna Polska".
Więcej informacji na temat gospodarstwa Państwa Błaszczyków znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" (6/2023) ZAPRENUMERUJ