Chiński import przetworów mleczarskich rośnie
Zakup większości produktów mleczarskich przez Chiny w pierwszych siedmiu miesiącach 2016 r. był wyższy niż w porównywalnym okresie ubiegłego roku. Najwięcej wzrósł import mleka płynnego i śmietany o 69,9 proc. i osiągnął poziom 367,6 tys. ton.
Przywóz masła w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy br. zwiększył się o 34,6 proc. do 52,2 tys. ton, a mleka dla niemowląt o 30,8 proc. do 116,7 tys. ton – wynika z danych CLAL.it.
Jednocześnie chiński import serów wzrósł o 26,4 proc. do 55,8 tys. ton, a pełnego mleka w proszku o 23 proc. do 318,7 tys. ton.
Z kolei najsłabszą dynamikę wzrostu importu odnotowały serwatka o 12,1 proc. oraz odtłuszczone mleko w proszku o zaledwie 0,4 proc.
Jeżeli chodzi o polski eksport produktów mleczarskich do Chin, to nasz kraj w pierwszej połowie br. zanotował jedynie wzrost wywozu mleka płynnego i śmietany o 103,3 proc. r/r do 11,8 tys. ton. Natomiast sprzedaż mleka w proszku spadła o 29,6 proc. do 10,8 tys. ton, serwatki o 14,6 proc. do 14,8 tys. ton, a twarogów i serów o 20,1 proc. – informuje Eurostat.