Bydło rzeźne w skupie po wyraźnych spadkach cen zaczęło ponownie drożeć. Ubojnie pod koniec ubiegłego roku płaciły średnio 9,08 zł za kg wagi żywej.
Krajowe zakłady w terminie od 20 do 26 grudnia 2021 r. za bydło ogółem płaciły średnio o niemal 2% więcej niż przed tygodniem. Jego cena wzrosła do wartości 9,06 zł za kg wagi żywej i była o 2,1% niższa niż przed miesiącem, ale o 40,7% wyższa niż uzyskiwali producenci przed rokiem.
Ceny przetworów mleczarskich w trzecim tygodniu grudnia spadły w przypadku masła w blokach i konfekcjonowanego oraz mleko w proszku. Natomiast notowania serów wzrosły. Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego...
W kategorii bydła w wieku od 8 do 12 miesięcy odnotowano wzrost ceny o 3,3% do wartości 9,16 zł za kg. Była ona jednocześnie o 9,2% niższa niż przed miesiącem oraz o 39,5% wyższa niż przed rokiem.
Byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące w ciągu tygodnia podrożały o 4,2% do wartości 10,27 zł za kg. Ich cena była o 1,4% niższa niż przed miesiącem oraz o 40,5% wyższa niż przed rokiem.
W kategorii byków powyżej 24 miesięcy odnotowano wzrost o 1,5% do wartości 9,92 zł za kg. Cena ta była o 4,2% niższa niż przed miesiącem oraz o 37,3% wyższa niż przed rokiem.
Krowy w ciągu tygodnia podrożały o 0,6% do wartości 7,50 zł za kg. Były one jednocześnie o 0,5% tańsze niż przed miesiącem oraz o 50,2% droższe niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
Jałówki w wieku powyżej 12 miesięcy w ciągu tygodnia podrożały niemal o 1% do wartości 9,48 zł za kg wagi żywej. Ich cena była o 2% niższa niż przed miesiącem oraz o niemal 40% wyższa niż uzyskiwali producenci przed rokiem.