Ceny rosną za szybko. Spada spożycie artykułów mleczarskich

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
19-10-2015,14:00 Aktualizacja: 19-10-2015,15:06
A A A

Z powodu znacznego wzrostu cen (w porównaniu z innymi produktami żywnościowymi) w 2014 roku spadło w Polsce spożycie mleka i jego przetworów.

Główny Urząd Statystyczny poinformował, że po silnym wzroście w 2013 r., konsumpcja mleka (łącznie z surowcem na przetwory) spadła przed rokiem o 0,5 proc. do 205 litrów w przeliczeniu na mieszkańca - informują analitycy BGŻ BNP Paribas.  

skup mleka, ceny mleka, rynek mleka

Za mleko płacą mniej, ale skup surowca rośnie

W pierwszych siedmiu miesiącach bieżącego roku produkcja mleka w Unii Europejskiej była o 1,1 proc. wyższa niż w tym samym czasie przed rokiem. Bruksela poinformowała, ze tylko w lipcu dostawy surowca we Wspólnocie zwiększyły się rok do roku...

Spadek spożycia produktów mleczarskich w gospodarstwach domowych był jeszcze większy. Z badań budżetów GUS wynika, że w 2014 r. (r/r) przeciętne miesięczne spożycie na osobę obniżyło się o ok. 2,4 proc.

Najbardziej zmniejszyła się konsumpcja mleka spożywczego pitnego i śmietany - po 2,7 proc. odpowiednio do 3,26 l i 0,36 l. To przede wszystkim efekt znacznego (o 5 proc.) wzrostu cen produktów mleczarskich. Dość powiedzieć, że stawki żywności i napojów bezalkoholowych ogółem... spadły w tym czasie o 0,9 proc.

Trzeci rok z rzędu w dół leci  też konsumpcja jogurtów. W 2014 r. w porównaniu z poprzednim rokiem ich spożycie w gospodarstwach domowych było niższe o 2 proc. i wyniosło 0,50 kg. Z kolei  twarogów było mniejsze o 2,3 proc. (do 0,43 kg).

Wzrost dochodów w gospodarstwach domowych wpłynął natomiast na wzrost spożycia serów dojrzewających i topionych - o 2,6 proc. do 0,39 kg.

Niższe niż w 2014 roku ceny artykułów mleczarskich, wzrost dochodów i mniejszy popyt eksportowy pozwalają przypuszczać, że spożycie produktów mleczarskich w 2015 r. wzrośnie. Czynnikiem hamującym może być jednak spora obniżka stawek za mięso i jego przetworów.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA