Branża mleczarska może się zderzyć z dotkliwym kryzysem
"Oczekuje się, że produkcja mleka w UE stanie się bardziej zrównoważona i podzielona na segmenty. Spodziewany jest dalszy wzrost alternatywnych systemów produkcji, takich jak ekologiczne, wolne od GMO i oparte na pastwiskach" pisze w swoim tweecie Agnieszka Maliszewska, dyrektor biura Polskiej Izby Mleka.
Hodowcy są zainteresowani produkcją mleka A2
Produkcja mleka zgodnie z prognozami ma maleć. Nie zrekompensuje jej wydajność krów.
Niestety dużym problemem może być brak ludzi do pracy w terenach wiejskich.
"Dlatego szanuj rolnika #JestRolnikJestŻywność" pisze Agnieszka Maliszewska
Zakłada się, że większość mleka zostanie przerobiona na sery i serwatkę w proszku.
Konsumpcja artykułów mleczarskich, w tym głównie sera i masła, powinna być stabilna, ale trendem przyszłości mają być produkty funkcjonalne. Dlatego branża będzie pracować nad ich wytworzeniem.
Cena surowca w 2023 ma być stabilna, jednak prawdopodobnie ukształtuje się na niższym niż obecnie poziomie.
"Już teraz widać duże spadki notowań mleka, przez co kryzys może być dotkliwy" podsumowuje w swoim tweecie Agnieszka Maliszewska.
#AgriOutlook 1.Oczekuje się, że produkcja mleka w UE stanie się bardziej zrównoważona i podzielona na segmenty, spodziewany dalszy wzrost alternatywnych systemów produkcji, takich jak ekologiczne, wolne od GMO i oparte na pastwiskach.
— AgnieszkaMaliszewska (@PolskaIzbaMleka) December 8, 2022
Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)