Bydło
RSS-
16-04-2016,10:05
Rośnie eksport polskiej wołowiny
Eksperci ARR przekonują, że wzrostowi eksportu może sprzyjać zwiększenie konsumpcji wołowiny w krajach UE, a także rozwój kontaktów handlowych polskich przedsiębiorców m.in. z Turcją i Japonią. -
15-04-2016,8:10
Bydło mięsne hereford na wołowinę kulinarną
Herefordy są dominująca na świecie rasą bydła mięsnego, od której uzyskuje się wysokojakościową wołowinę kulinarną. Należą do zwierząt średniego kalibru, które szybko dojrzewają są wysoko płodne i łatwo się cielą. -
13-04-2016,8:00
Dobrostan krów wpływa na produkcję mleka
Zły dobrostan krów uniemożliwia im wysoką produkcję mleka, wpływa na gorszy rozród oraz ich długowieczność. Szczególną uwagę należy zwrócić na okres zasuszenia, w którym mlecznice powinny przebywać w możliwie najlepszych warunkach. -
11-04-2016,10:05
Unia sprowadza coraz więcej wołowiny
Unia pozostała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans w handlu mięsem wołowym Wspólnota była importerem netto tego gatunku mięsa. -
10-04-2016,8:00
Zasuszenie to początek a nie koniec laktacji
Krowy mleczne o wysokiej wydajności są zasuszane w sytuacji, kiedy produkują nawet ponad 30 kg mleka dziennie. Stąd często hodowcy popełniają w tym okresie wiele błędów, które w przyszłej laktacji skutkują m.in. niższą wydajnością. -
09-04-2016,12:00
Krowy w stresie cieplnym produkują mniej mleka
Krowy w lipcu i sierpniu w ubiegłym roku produkowały nawet o 6 litrów mleka dziennie mniej z powodu upałów. To wystarczający powód, żeby zająć stresem cieplnym bydła, który jest aktualnym problemem w naszym kraju.