Spółki rolne przejdą pod nadzór innego resortu. Mali producenci winą będą mieli łatwiej
Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o gospodarowaniu nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa oraz ustawę o wyrobach winiarskich.
Nowelizacja pierwszego dokumentu umożliwi przekazanie spółek rolnych pod nadzór Ministerstwa Aktywów Państwowych. Ma to pozwolić na utworzenie państwowego holdingu spożywczego, nad czym pracuje resort aktywów.
Kolejne ustawy trafiły na biurko prezydenta
Jednym z zadań holdingu ma być walka ze zmowami cenowymi i przewagą kontraktową wielkich firm skupujących od rolników płody rolne. Przekazanie będzie możliwe pod warunkiem spełnienia przesłanki niezbędności tej czynności dla realizacji polityki gospodarczej państwa, w tym ochrony interesów Skarbu Państwa, na wniosek ministra właściwego do spraw aktywów państwowych i za zgodą ministra właściwego do spraw rozwoju wsi.
Z dniem przejęcia przez ministra właściwego ds. aktywów państwowych, prawa z akcji lub udziałów staną się mieniem Skarbu Państwa niewchodzącym w skład Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa. Obecnie w imieniu resortu rolnictwa nadzór nad spółkami rolnymi sprawuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. W gestii KOWR są 42 spółki, z czego osiem zostanie przekazanych pod nadzór MAP.
Ustawa wejdzie w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Z kolei przygotowana przez ministerstwo rolnictwa ustawa o wyrobach winiarskich jest nową kompleksową ustawą, która przejęła większość przepisów z ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich. Dostosowała polskie prawo o przepisów UE. Ujednoliciła i uprościła wymagania dotyczące wpisu do rejestru działalności regulowanej.
Producenci regionalnych alkoholi skorzystają na zmianie ustawy
Nowe przepisy zwalniają drobnych producentów wina z obowiązku posiadania zezwolenia na obrót hurtowy, co umożliwi bezpośrednią sprzedaż takich napojów do restauracji i lokalnych sklepów. Przesunięto też o dwa miesiące termin zgłaszania chęci produkcji wina w danym roku, zniesiono bariery administracyjne związane z nadzorem nad produktami ubocznymi.
Nowa ustawa przewiduje wydanie czterech rozporządzeń ministra rolnictwa. Pozwala na zwiększenie maksymalnej wielkości produkcji wysokojakościowych fermentowanych napojów winiarskich przez drobnych producentów wina z 10 tys. l/rok do 100 tys. l/rok.
Umożliwia też produkcję takich napojów proporcjonalnie do wielkości posiadanych hektarów sadów lub liczby pni pszczelich (uli - PAP), a także na ich wyrób poza składem podatkowym oraz zwolnienie z obowiązku zatwierdzania zakładów pod względem sanitarnym.
Większość przepisów ustawy wchodzi w życie po upływie 60 dni od dnia ogłoszenia.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś