Ziemniaki bez tajemnic. Doradzali jak uprawiać i przechowywać
Na polu państwa Jazdon w Chobienicach, w ramach Agro Akademii BASF, odbyły się Ziemniaczane Warsztaty Polowe. Imprezę zorganizowały BASF Polska, Dział Crop Protection, Onix, zaś partnerami byli ADOB, Compo Expert, Agrarada.
Do tej wielkopolskiej miejscowości zjechali zaproszeni rolnicy oraz branżowe media. Na początku spotkania firma Agrarada zaprezentowała dwa modele kombajnów marki Grimme.
Zostań Agro-Ambasadorem BASF
Następnie przy poletkach pokazowych przedstawiciele ADOB podkreślali, jak ważne jest stosowanie nawożenia dolistnego w uprawach ziemniaka, innych warzywach gruntowych i sadownictwie. W nowoczesnej technologii produkcji ziemniaków to jeden z czynników decydujących o wysokości plonu, jakości i efektach przechowalniczych.
Firma zaprezentowała wieloskładnikowe nawozy krystaliczne marki ProFit o zbilansowanym składzie makro- i mikroskładników. Z szerokiego portfolio wspomniano ponadto m.in. o ADOB Mn IDHA, ADOB Ca IDHA, ADOB Zn IDHA.
Są to jednoskładnikowe nawozy przeznaczone do stosowania dolistnego. Dostępne są w formie płynnej oraz mikrogranulatu. Zawierają chelaty IDHA, które zwalczają niedobory mikroelementów we wszystkich uprawach.
Robert Danek z Compo Expert przedstawił natomiast nawozy dolistne w postaci granulatu - z Basfoliar Boron SP i Easy Start Te-Max Bs na czele.
Polskie ziemniaki mają moc
Maciej Wita z BASF opowiedział z kolei o produktach do ochrony fungicydowej ziemniaków (Cabrio Duo 112 EC, Acrobat MZ 69 WG, Polyram 70 WG) oraz o ochronie herbicydowej (Stomp 330 EC, Basagran 480 SL).
Tomasz Jazdon, właściciel pola zapoznał przybyłych gości z zasadami produkcji ziemniaka, problemami występującymi podczas uprawy i przechowywaniem zbiorów. Jakub Jazdon przybliżył zaś technikę zbioru w gospodarstwie.
Zasady przechowywania ziemniaków, które mają spory wpływ na ich jakość omówił Radosław Dziemiańczyk, ekspert z firmy Agrarada.
Część polowa zakończyła się pokazem maszyny do zbioru ziemniaka. Następnie uczestników spotkania zaproszono na obiad do Hotelu Ostoja w Chobienicach.
- Książka warta polecenia: Sygnały ziemniaka