XXXIII Dni Kukurydzy w Skrzelewie
Już po raz 33 w gospodarstwie Państwa Szymańczaków w Skrzelewie 10 października 2021 r. odbyły się Dni Kukurydzy. Ze względu na ograniczenia pandemiczne musiały mieć formę on-line, a rozmowy w gośćmi były transmitowane na żywo w mediach społecznościowych.
Tadeusz Szymańczak, rzecznik prasowy Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych przedstawił aktualną sytuację na rynku kukurydzy i sposoby zagospodarowania ziarna. O kukurydzy jako ziarnie przyszłości mówiła Anna Kołakowska z Francuskiej Federacji Producentów Nasion Kukurydzy i Sorgo.

Dobrze wymłócić kolby
Dr Piotr Ochodzki z Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - PIB w Radzikowie przedstawił zagadnienie fuzariozy i mikotoksyn w ziarnie kukurydzy oraz sposobów ich występowania. Odmiany kukurydzy do uprawy w Polsce scharakteryzował dr inż. Roman Warzecha, również z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - PIB w Radzikowie, wiceprezes Polskiego Związku Producentów Kukurydzy.
Prof. dr hab. Wiesław Szulc z Samodzielnego Zakładu Chemii Rolniczej i Środowiskowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie omówił temat nawożenia w rolnictwie precyzyjnym i integrowanym w kontekście Zielonego Ładu w UE.
Przed przyszłorocznymi zagrożeniami kukurydzy ze strony szkodników i chorób przestrzegał dr hab. inż. Paweł Bereś, prof. IOR-PIB z Instytutu Ochrony Roślin - PIB Terenowa Stacja Doświadczalna w Rzeszowie.
Dr hab. inż. Arkadiusz Artyszak, koordynator Wydziału Rolnictwa i Ekologii Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie ds. promocji oraz współpracy z gospodarką przedstawił Wydział i zachęcał wszystkich chętnych do studiowania. Podkreślał, że Wydział Rolnictwa i Ekologii (do końca września 2021 r. Wydział Rolnictwa i Biologii) ma bardzo szeroką ofertę dydaktyczną i jest najstarszym takim wydziałem w Polsce, a jego początki sięgają 1906 r. Umiejętnie też łączy tradycję z nowoczesnością, a teorię z praktyką. Podkreślił, że Tadeusz Szymańczak, Przewodniczący Komitetu Organizacyjnego Dni Kukurydzy w Skrzelewie jest interesariuszem zewnętrznym oraz członkiem Rady Programowej przy Wydziale.

Krzem może pomóc kukurydzy
Podczas Dni Kukurydzy odbyła się prezentacja odmian kukurydzy kilku firm hodowlanych: Bayer Polska (marka Dekalb), Corteva Agriscience (marka Pioneer), FarmSaat Polska, Oseva Polska i SumiAgro Poland. Swoje produkty prezentowała też firma Yara Poland. Przeprowadzono także pokaz zbioru kukurydzy.
Jak w poprzednim roku oprawą artystyczną wydarzenia zajął się zespół ludowy Grzybowianki.
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz