W kampanii 2019/2020 Cukrownia Werbkowice wyprodukowała 135 tys. t cukru, łącznie z cukrem odłożonym w soku gęstym. Produkcja cukru z soku gęstego szacowana jest na ok. 36 tys. t. W zakładzie właśnie ruszył przerób z soku gęstego na cukier.
27 lutego w należącej do Krajowej Spółki Cukrowej S.A. Cukrowni Werbkowice została uroczyście zainaugurowana kampania sokowa. To już 3. kampania sokowa w tym zakładzie. Potrwa ok. 35 dni i zakończy się pod koniec marca.
W kampanii 2019/2020 Cukrownia Werbkowice wyprodukowała 135 tys. t cukru, łącznie z cukrem odłożonym w soku gęstym. Produkcja cukru z soku gęstego szacowana jest na ok. 36 tys. t.
W dniu 23 czerwca 2016 r. w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym IUNG–PIB w Werbkowicach (woj. lubelskie) odbyły się warsztaty naukowe pod tytułem „Rozwój produkcji rolniczej w kontekście zmian klimatu”. Był to element...
Kampania sokowa, to przerób gęstego soku z buraków na cukier. Produkcja cukru z soku gęstego, wytworzonego wcześniej i przechowywanego w specjalnych zbiornikach. To metoda pozwalająca na zwiększenie możliwości przerobowych zakładu, a tym samym na skrócenie czasu przerobu buraków w trudnych warunkach jesienno–zimowej kampanii buraczanej.
Artur Soboń, sekretarz stanu w Ministerstwie Inwestycji i Rozwoju, podczas uroczystego spotkania, rozpoczął kampanię uruchomieniem wirówki cukrzycy pierwszej.
W wydarzeniu udział wzięli także: Maryla Symczuk, starosta powiatu hrubieszowskiego, Agnieszka Skubis-Rafalska, wójt Gminy Werbkowice, a także Zarząd Krajowej Spółki Cukrowej S.A. w osobach: Krzysztof Kowa, Janusz Stachowiak, Zdzisław Salus, Krzysztof Mięczak, dyrektor Cukrowni Werbkowice i przedstawiciele związków plantatorów buraka cukrowego przy KSC S.A.
Uczestnicy spotkania zapoznali się procesem produkcyjnym cukru, odwiedzając m.in: sterownię główną, wirownię, pakownie, nowy terminal załadunku cukru w cysterny kolejowe (otwarty w lutym 2020 r.), a także innowacyjny projekt - suszarnię niskotemperaturową oraz zbiorniki soku gęstego.
W kampanii cukrowniczej 2019/2020 Krajowa Spółka Cukrownicza S.A. skupiła prawie 5,8 mln ton buraków cukrowych i wyprodukowała ponad 860 tys. ton cukru. W poprzedniej padł rekord - ponad 910 tys. ton. W 18. kampanii, uczestniczyło...
- Kampanie sokowe w KSC S.A. prowadzimy od trzech lat. Ten proces pozwala nam na usprawnienie logistyki i obniżenie kosztów produkcji – podkreślał Krzysztof Kowa, prezes zarządu KSC.
Minister Artur Soboń podsumował ostatnią kampanię cukrowniczą. - Okres od września do zakończenia kampanii, to był trudny czas ze względu na szkodniki i warunki pogodowe, ale rolnicy potrafią sobie z tym radzić - wskazywał. Minister docenił też profesjonalizm plantatorów buraka cukrowego, którzy pomimo niesprzyjających warunków, z roku na rok, osiągają coraz lepsze wyniki.
W KSC S.A. kampania sokowa jest prowadzona w trzech oddziałach: w Cukrowni Werbkowice, w Cukrowni Kruszwica oraz w Cukrowni Nakło.
Planowane inwestycje w Cukrowni Werbkowice w 2020 roku:
-
„Modernizacja oczyszczalni ścieków przemysłowych” - realizacja zadania pozwoli na dostosowanie wydajności oczyszczalni ścieków przemysłowych do możliwości przerobowych cukrowni oraz znaczącą poprawę parametrów jakościowych ścieków przemysłowych kierowanych do środowiska,
-
„Budowa magazynu wysłodków suszonych i brykietowanych” - wybudowany zostanie magazyn wysłodków, który pozwoli zmagazynować ok. 10 tys. t wysłodków brykietowanych.
-
„Modernizacja linii krajania buraków” - zakupiona i zamontowana zostanie nowa krajalnica buraków - realizacja zadania pozwoli na dostosowanie linii krojenia buraków do przerobu 11 tys. t/d.