Uroczysta inauguracja na Wydziale Rolnictwa i Biologii SGGW w Warszawie
Na Wydziale Rolnictwa i Biologii SGGW w Warszawie 3 października 2018 roku uroczyście zainaugurowano nowy rok akademicki 2018/2019. W tym roku było to szczególne wydarzenie, bo uruchomiono pierwsze w kraju studia I stopnia w języku angielskim Ekologiczne Rolnictwo i Produkcja Żywności (Organic Agriculture and Food Production).
Dziekan Wydziału Rolnictwa i Biologii prof. dr hab. Zdzisław Wyszyński przedstawił osiągnięcia naukowe i dydaktyczne kierowanej przez niego jednostki. Gorąco też przywitał wszystkich przybyłych na inaugurację, a przede wszystkim studentów pierwszego roku. Rektor SGGW prof. dr hab. Wiesław Bielawski zapewnił, że wybór przez nich studiów na tym wydziale był decyzją słuszną.
Studenci z SGGW w Kombinacie Rolnym Kietrz
W ostatnich latach Wydział Rolnictwa i Biologii stara się zwiększyć kontakty z szeroko rozumianą branżą rolniczą. Dlatego w inauguracji wzięło udział wielu przedstawicieli firm. Krajową Spółką Cukrową reprezentował jej prezes Krzysztof Kowa, Kutnowską Hodowlę Buraka Cukrowego prezes Grzegorz Fijałkowski wraz z licznym zespołem, a spółkę Maribo Dariusz Grzenkowitz.
Z koncernu Bayer przybył dr Dariusz Przeradzki, z BASF - Cezary Urban. Obecny był również Hubert Kardasz - prezes spółki Intermag. Spółkę Osadkowski SA reprezentował Artur Śliz. Na uroczystości obecny był również prezes Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego Krzysztof Nykiel.
W tym roku po raz pierwszy wręczono "Złote Dyplomy" przyznawane absolwentom Wydziału sprzed 50 lat. Otrzymało je kilka osób, które nie kryły swojego wzruszenia.
Wykład inauguracyjny pt. "Straty azotu z pól uprawnych - czy rolnictwo zagraża środowisku naturalnemu?” wygłosił dr hab. Tomasz Sosulski z Zakładu Chemii Rolnej Katedry Nauk o Środowisku Glebowym.
Obecnie na Wydziale Rolnictwa i Biologii kształci się studentów na 4 kierunkach: rolnictwo, biologia, inżynieria ekologiczna oraz Organic Agriculture and Food Production. Jest to najstarszy taki wydział w kraju.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś