Nowa fabryka premiksów De Heus
W nowym obiekcie rocznie będzie produkowane ponad 20 tys. ton premiksów zarówno farmerskich, jak i na potrzeby innych wytwórni. Trafią one głównie na polski rynek, ale także do Czech i Słowacji.
System produkcji jest w pełni zautomatyzowany. Po przyjeździe samochodu z surowcem odbywa się skanowanie biletu, na którym mieszczą się informacje o surowcu takie jak nazwa, pochodzenie czy jego ilość. Następnie beczka zostaje podłączona do wskazanego przez system przyłącza do odpowiedniego silosu i wyładowywana pod wpływem sprężonego powietrza.
Surowce sypkie są przechowywane w 124 silosach, a płynne w czterech o łącznej pojemności ok. 100 metrów sześciennych. Proces produkcyjny jest w 100 proc. kontrolowany przez system informatyczny, a jego każdy etap jest monitorowany.
Obiekt został wyposażony w trzy mobilne wagi oraz kompleks 60 zbiorników ważąco-dozujących. Wagi zbierają i odważają surowiec z silosów z dokładnością do 5 lub 50 gram a zbiorniki mogą dozować komponenty jednocześnie z 15 silosów z dokładnością 2-5 gram.
Gotowy wyrób jest gromadzony w zbiornikach buforowych w worki lub big-bagi a następnie pakowany przez dwie linie, każda o wydajności ok 800 worków na godzinę. Każdy worek jest etykietowany i skanowany tuż przed składowaniem na paletach.