Kiszonka pod ścisłą kontrolą, czyli Blulog dla rolników
W ostatnich latach poziom technologii w rolnictwie dynamicznie wzrósł. Coraz popularniejsze rolnictwo precyzyjne zdobywa kolejnych zwolenników, zachęcając producentów do tworzenia nowych rozwiązań.
Teraz ze swoją technologią do gry wkracza poznański startup Blulog.
Do tej pory Blulog tworzył rozwiązania termometryczne głównie dla branży spożywczej i logistycznej. Swoją technologię oparł na innowacyjnym systemie pomiaru m.in. temperatury, wilgotności, ciśnienia czy promieniowania UV w czasie rzeczywistym.
Kiszonki i preparaty mlekozastępcze muszą być najlepsze
Blulog, opracowując technologię termometryczną, stworzył rozwiązania, które wpisują się w zakres rolnictwa precyzyjnego i mogą być wykorzystywane, m.in. w procesie kiszenia.
Kiszonka powstaje w wyniku fermentacji, a wytworzenie produktu wysokiej jakości jest ściśle związane z temperaturą i pH. Szczególnie istotnym czynnikiem jest fermentacja, dzięki której powstaje kwas mlekowy.
Dobre ubicie zwiększa jakość kiszonki
W efekcie przekaźnik wysyła informacje do komputera bądź smartfona. Jakiekolwiek zmiany wartości temperatury czy pH są rejestrowane, dzięki czemu właściciel kiszonki ma o niej pełną wiedzę.
- Rozwiązanie pozwala kontrolować kiszonkę, co prowadzi do przewidzenia jej realnej wartości w postaci białka i energii - mówi Zbigniew Bigaj, założyciel marki Blulog. - Wszelkie zmiany temperatury bądź pH są bezpośrednio przekazywane za pomocą e-maila bądź SMS-a. Dodatkowo wszystkie dane zapisywane są w bazie danych, dzięki czemu możemy je analizować i ewentualnie zapobiec błędom - dodaje.
Dobra kiszonka to podstawa
Rozwiązania polskiego startupu mogą przydać się także producentom mleka, sadownikom, jak i podczas transportu zbóż i pasz. Blulog jest w stanie zapewnić technologię, która pozwala kontrolować temperaturę owoców czy warzyw w specyficznych warunkach transportowych. System jest w stanie zbadać temperaturę np. jabłka czy arbuza zarówno wewnątrz owocu, jak na zewnątrz.
Jak zaznacza Bigaj, posiadanie danych termometrycznych jest również zabezpieczeniem dla rolników w wyniku ewentualnych zarzutów odbiorców co do jakości produktów .
Kiszonka z kukurydzy. O czym pamiętać podczas układania świeżej zielonki w silosie?
Właściciel marki Blulog uważa, że jego rozwiązanie jest odpowiedzią na problemy, z jakimi spotykają się rolnicy.
- Proces przechowywania i transportu może naruszyć strukturę biologiczną i chemiczną żywności, dlatego ważna jest dbałość o ich odpowiednią jakość - tłumaczy Zbigniew Bigaj.
Blulog dostarcza technologię podmiotom zainteresowanym monitoringiem i kontrolą temperatury. Z rozwiązań polskiej firmy do tej pory skorzystało wiele francuskich marek, w tym sieci spożywcze i kosmetyczne, producenci żywności, czy restauracje.