Dzień Kukurydzy i Mleka

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: hoduj@apra.pl
12-09-2016,13:50 Aktualizacja: 12-09-2016,14:21
A A A

Podczas „Dnia Kukurydzy i Mleka”, zorganizowanego przez firmy: Blattin Polska Sp. z o.o., Saatbau Polska Sp. z o.o., Przedsiębiorstwo Handlowe Agro-Pol Wojciech Białecki oraz Okręgowy Związek Hodowców Bydła w Opolu, można było zobaczyć dwadzieścia trzy odmiany kukurydzy wysiane na powierzchni 8,2 ha w gospodarstwie Martina Ziaja w Dobrodzieniu.

Poszczególne odmiany kukurydzy zostały zaprezentowane przez Łukasza Popławskiego z firmy Saatbau Polska Sp. z o.o. oraz Wojciecha Białeckiego z firmy Agro-Pol. Po prezentacji odmian kukurydzy Zbigniew Pustuła z firmy Blattin Polska przypomniał zasady przygotowywania kiszonki z kukurydzy. Wskazywał między innymi, że termin zbioru kukurydzy należy ustalić praktycznie dla każdego pola osobno. Trzeba kierować się przy tym głównie zawartością suchej masy w roślinie, która powinna być w przedziale od 35 do 38 procent.

Zbigniew Pustuła przedstawił też sposób określania zawartości suchej masy w całej roślinie kukurydzy. Najpierw trzeba ją rozdrobnić wraz z kolbami, następnie dokładnie wymieszać powstałą masę, a potem pobrać próbkę. Do określenia suchej masy posłużyła kuchenka mikrofalowa. Jeśli na przykład roślina zawiera ok. 30% suchej masy, a w chwili zbioru powinna mieć 35 procent, więc brakuje jeszcze do zbioru 5 proc. Kiedy nie ma deszczu i mamy lekkie słońce, to dziennie przybywa ok. 0,5 proc. suche masy. Do zbioru zostało więc około 10 dni.

Podczas zbioru kukurydzy trzeba także zwrócić uwagę na przygotowanie sieczkarni, która powinna być tak ustawiona, aby w sieczce nie było całego ziarna kukurydzy. Dobrą praktyką jest monitorowanie przebiegu zbioru kukurydzy na kiszonkę, a szczególnie sprawdzenie pierwszej przyczepy przywiezionej do wysypania w silosie lub na pryzmę.

Poleć
Udostępnij
ass="left">Skomentuj