Żywność na świecie potaniała o 19 procent
Światowe ceny żywności zmniejszyły się w 2015 roku o 19 procent w związku ze znaczną jej podażą oraz spowolnieniem w światowej gospodarce - poinformowała Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa.
Według FAO był to już czwarty kolejny rok spadku cen żywności na rynkach światowych. - Obfite dostawy w obliczu powściągliwego światowego popytu i aprecjacja dolara były najważniejszymi przyczynami ogólnej słabości, jaka zdominowała ceny żywności w 2015 roku - powiedział Abdolreza Abbassian, ekonomista organizacji.
Jak się wskazuje, oczekiwanie na znaczne dostawy zbóż po zniesieniu opłat eksportowych w Argentynie wywarło wpływ na ceny pszenicy, zaś ceny kukurydzy spadły w efekcie nasilenia się walki konkurencyjnej między jej eksporterami oraz ospałego globalnego popytu.
Prowadzony przez FAO wskaźnik cen zbóż odnotował w 2015 roku spadek o 15,4 proc., natomiast średnie ceny cukru były w ubiegłym roku o 21 proc. niższe niż w 2014 roku. Wskaźnik cen olejów jadalnych osiągnął w 2015 roku poziom najniższy od 9 lat, a ceny produktów mlecznych od 2009 roku.