W ubiegłym roku sprzedali rekordowo dużo wieprzowiny
W 2016 roku amerykański eksport wieprzowiny wzrósł w skali roku o 8 proc. do rekordowych 2,31 mln ton. To o 2 proc. więcej od dotychczas najwyższego wyniku z 2012 roku.
Wartość wysyłek zwiększyła się o 7 proc. do 5,94 mld dolarów. Wywóz stanowił 26 proc. krajowej produkcji i przez rok rezultat ten poszedł w górę o 2 pp. Jednostkowa wartość eksportu w przeliczeniu na sztukę żywca wyniosła 50,2 dolara (+4 proc. r/r) - informuje FAMMU/FAPA.
Wołowina z USA jest bezpieczna?
Największymi odbiorcami amerykańskiej wieprzowiny były w ubiegłym roku Meksyk, Japonia, Chiny, Kanada, Hongkong i Korea Południowa. Liderem był pierwszy z wymienionych krajów, ale sprzedaż w tym kierunku spadła o 2 proc., ale jej wartość wzrosła o 7 proc. do 1,36 mld dolarów.
Amerykański Departament Rolny prognozuje, że w 2017 r. produkcja wieprzowiny w USA wzrośnie w skali roku o 5 proc. do rekordowego poziomu 11,3 mln ton, a ceny... spadną o 15 proc. Obfita podaż i niskie stawki będą sprzyjały więc atrakcyjności eksportu z tego kraju, który może zwiększyć się do 2,5 mln ton.
Spory wpływ na wyniki wywozu w br. może mieć deprecjacja meksykańskiego peso. Duża dostępność taniej wieprzowiny ze Stanów Zjednoczonych może zagrozić konkurencyjności unijnego mięsa tego gatunku na zagranicznych rynkach.