Spada eksport wieprzowiny z USA i Kanady
W pierwszych trzech kwartałach bieżącego roku eksport wieprzowiny z USA spadł w skali roku o niespełna 1 proc. do 1,1 mln ton, a wysyłki z Kanady zmalały o 4 proc. do 620 tys. ton.
Redukcja amerykańskiego wywozu wynikała przede wszystkim z umocnienia się wartości dolara, co obniżało konkurencyjność mięsa z USA na zagranicznych rynkach - informuje FAMMU/FAPA. Eksport obniżył się głównie w pierwszym kwartale, zaś w drugim i trzecim był już wyższy niż przed rokiem.
Produkcja amerykańskiej wieprzowiny jest obecnie o ok. 8 proc. większa od ubiegłorocznej, co świadczy o odbudowie sektora po ubiegłorocznych stratach wywołanych epidemiczną biegunką świń (PED). Największym odbiorcą mięsa z USA pozostaje Meksyk. Obniżyła się sprzedaż do Chin i Japonii, a znacznie wzrosła do Korei Południowej. Wartość wywozu od stycznia do września wyniosła łącznie ok. 3 mld dolarów i przez rok spadła o 18 proc.
Eksport kanadyjskiej wieprzowiny leciał w dół natomiast we wszystkich kwartałach - najbardziej w trzecim. Największym rynkiem zbytu pozostały USA, które zakupiły o 19 proc. mięsa niż rok wcześniej. Zwiększyły się też znacznie wysyłki do Meksyku, a spadły do Chin i Japonii.