Japonia zwiększa import wieprzowiny
W pierwszym półroczu bieżącego roku Japonia sprowadziła około 429 tys. ton wieprzowiny. To o 13 proc. więcej niż w tym samym czasie 2015 roku.
Wzrost przywozu przyczynił się do odbudowy bardzo niskich zapasów z końca ubiegłego roku. Zdaniem ekspertów może to oznaczać zmniejszenie dynamiki importu w dalszej części roku. Wartość sprowadzonego mięsa wzrosła o 18 proc. do ok. 2 mln dolarów - informuje FAMMU/FAPA. Ceny jednostkowe w imporcie, wyrażone w dolarach, przez rok poszły bowiem w górę o 5 proc.
Japonia jest największym na świecie importerem netto wieprzowiny. W 2014 r. przywóz był rekordowo wysoki - o 9 proc. wyższy niż tradycyjnie z powodu epidemicznej biegunki świń (PED), która spowodowała spadek produkcji krajowej. Pod koniec ubiegłego roku poziom wytwarzania zaczął się odbudowywać, jednak był jeszcze o ok. 1 proc. niższy niż rok wcześniej.
Największymi dostawcami wieprzowiny do Japonii w pierwszej połowie br. były UE i USA. Unijny przywóz wzrósł przez rok prawie o jedną trzecią, a jego udział w japońskim imporcie zwiększył się w tym czasie do 38 proc. wobec 32 proc. w pierwszym półroczu 2015 r.