Japonia sprowadza coraz więcej wieprzowiny
W pierwszych trzech kwartałach bieżącego roku Japonia kupiła 641 tys. ton wieprzowiny - o 10 proc. więcej niż w tym samym czasie przed rokiem. Wzrost przywozu przyczynił się do odbudowy zapasów, które pod koniec 2015 r. były bardzo niskie.
Dynamika wzrostu przywozu w drugim i trzecim kwartale była już jednak niższa niż na początku roku i wyniosła 6 proc. Eksperci prognozują, że w ostatnich miesiącach import może być jeszcze niższy. Największymi dostawcami wieprzowiny do Japonii w omawianym okresie była UE i USA - informuje FAMMU/FAPA.
Japonia zniosła embargo na wołowinę z Włoch
Unijny wywóz mięsa do tego azjatyckiego kraju wzrósł przez rok o 20 proc. i stanowił 37 proc. całego importu. Ożywiony handel ze Wspólnotą prowadzony był zwłaszcza w pierwszym półroczu. Pozostali eksporterzy (m.in. USA, Kanada i Meksyk) również zwiększyli wysyłki do Japonii, ale w mniejszym stopniu. Wartość sprowadzonej wieprzowiny w trzech kwartałach br. wzrosła natomiast o 7 proc. do 337 mld jenów.
Japonia jest największym na świecie importerem netto wieprzowiny. Według prognoz ekspertów w 2016 roku tamtejsza produkcja powinna wzrosnąć w skali roku o 2 proc. do 1,28 mln ton wraz z odbudową pogłowia prosiąt po dwóch latach spadku. Kraj ma sprowadzić 1,32 mln ton tego gatunku mięsa, czyli o 4 proc. więcej niż w 2015 r.