Chiny sprowadzają coraz więcej wieprzowiny
Z powodu spadku produkcji i wzrostu cen Chiny zwiększyły znacznie w ubiegłym roku import wieprzowiny. Według danych tamtejszego urzędu celnego, przywóz mięsa świeżego i mrożonego (bez podrobów) wzrósł przez rok o 38 proc. do 777,5 tys. ton.
Różnica w cenach między wieprzowiną z produkcji krajowej a importowaną wynosiła nawet połowę - informuje FAMMU/FAPA. Pomimo, że deprecjacja chińskiej waluty powodowała podrożenie dostaw, wysokie koszty produkcji krajowej sprzyjały importowi.
Największymi dostawcami wieprzowiny do Chin w 2015 r. były państwa UE, które miały prawie 75 proc. (580,1 tys. ton, +57 proc. r/r) udział w imporcie tego gatunku mięsa.
Wśród krajów Wspólnoty i zarazem w całkowitym imporcie do tego wielkiego kraju dominowały Niemcy (ponad jedna trzecia udziału), które podwoiły wywóz z 2014 r. i zmieniły na pozycji lidera Stany Zjednoczone. Wzrósł również znacznie przywóz z Hiszpanii, Danii, Francji i Wielkiej Brytanii.
Unijna wieprzowina była szczególnie atrakcyjna na chińskim rynku ze względu na osłabienie wartości euro wobec dolara amerykańskiego, a co za tym idzie spadek cen i wzrost konkurencyjności.