Ceny żywności spadły. Ale wciąż drożeją wszystkie gatunki mięs
Indeks światowych cen żywności FAO wyniósł w lipcu 161,9 pkt. i przez miesiąc spadł o 0,8 proc. (1,3 pp.), zaś w skali roku obniżył swoją wartość o 1,4 proc.
Stawki za żywność poleciały w dół po pięciu kolejnych miesiącach zwyżek. W lipcu potaniały zboża (5,6 proc.) i oleje roślinne (2,8 proc.), co zrekompensowało wzrost notowań artykułów mleczarskich (3,2 proc.), mięsa (1,3 proc.) i cukru (1 proc.) - informuje FAMMU/FAPA.
Żywność na pewno trafi do potrzebujących
Eksperci zauważają, że już czwarty miesiąc z rzędu podrożały wszystkie produkty mięsne objęte indeksem, a zwłaszcza wieprzowina, co wynika z ograniczonej podaż przy zwiększonym zapotrzebowaniu. W UE spadła liczebność świń na ubój, co w połączeniu z niższą wagą ubojową powoduje zmniejszenie produkcji.
Ceny wołowiny i mięsa owczego wzrosły ze względu na spadek podaży w Oceanii, spowodowany odbudową stada. Globalny popyt na mięso pozostaje wysoki, przede wszystkim w Chinach i innych krajach azjatyckich, które stale zwiększają import. Stawki za mięso na świecie są jednak wciąż o 7,4 proc. niższe niż przed rokiem.
Lipcowy spadek cen zbóż był związany z prognozami wysokich zbiorów na świecie, na co wpływ miała sprzyjająca pogoda w regionach największych upraw.