Ceny żywności spadają, ale wciąż są znacznie wyższe niż przed rokiem
Po raz piąty z rzędu, w sierpniu spadły światowe ceny żywności. Wskaźnik stawek żywności FAO wyniósł średnio 138,0 pkt, w stosunku do lipca spadł o 2,7 pkt. (1,9 proc.) - czytamy na stronie Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa.
W minionym miesiącu pięć wskaźników cząstkowych spadło umiarkowanie, ze spadkami procentowymi od 1,4 proc. dla zbóż do 3,3 proc. dla olejów roślinnych. Mimo to, wskaźnik FAO utrzymał się o 10,1 pkt. (o 7,9 proc.) powyżej wartości sprzed roku.
Kowalczyk: o spadku cen żywności nie ma co marzyć
Indeks cen zbóż FAO spadł do 145,2 pkt. o 2,0 pkt. (1,4 proc.) w stosunku do lipca, ale nadal był o 14,8 pkt. (11,4 proc.) powyżej wartości z sierpnia 2021 roku.
Wskaźnik stawek olejów roślinnych wynosił przeciętnie 163,3 pkt., co oznacza spadek m/m o 5,5 pkt. (3,3 proc.). Do dalszego spadku indeksu przyczyniły się niższe światowe ceny oleju palmowego, słonecznikowego i rzepakowego, które zrekompensowały wyższe notowania oleju sojowego.
Indeks cen produktów mlecznych FAO wynosił średnio 143,5 pkt., co oznacza spadek m/m o 3,0 pkt. (2,0 proc.). Był jednak o 27,3 pkt. wyższy niż rok wcześniej. W sierpniu międzynarodowe notowania cen masła i mleka w proszku spadły, głównie ze względu na słabszy popyt na dostawy spot ze strony większości czołowych importerów, ponieważ zapasy pozostały wystarczające do zaspokojenia ich doraźnych potrzeb.
Cena mięsa FAO w sierpniu spadła do 122,7 pkt. - o 1,8 pkt. wobec lipca, co oznacza drugi z rzędu miesięczny spadek od rekordowego poziomu z czerwca 2022 r. Wskaźnik jest jednak wyższy o 9,3 pkt. od wartości sprzed roku.
Indeks cen cukru FAO w sierpniu wynosił 110,4 pkt., o 2,4 pkt. mniej niż lipcu - to czwarty z rzędu miesięczny spadek. Wskaźnik osiągnął najniższy poziom od lipca 2021 roku.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś