Ceny żywności na świecie wciąż spadają
W grudniu 2015 roku indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 154,1 pkt. i przez miesiąc obniżył się o 1 proc. (1,5 pp.). W porównaniu z grudniem 2014 r. stawki żywności były niższe aż o 17,1 proc.
Indeks FAO spadał stopniowo od kwietnia 2014 r. z powodu wysokiej globalnej podaży większości towarów wchodzących w jego skład - informuje FAMMU/FAPA. Spadkowy trend został zatrzymany dopiero we wrześniu i październiku 2015 r., ale od listopada ceny ponownie poleciały w dół.
Minister Jurgiel: wysoka jakość atutem polskiej żywności
W całym 2015 r. średni indeks cen żywności FAO wyniósł 164,1 pkt. i był o 18,7 proc. niższy niż w 2014 r. i najniższy od 2010 r. Głównymi czynnikami, które miały wpływ na spadek stawek były wysoka podaż surowców przy ograniczonym popycie oraz wzrost wartości dolara amerykańskiego.
W grudniu potaniały w skali miesiąca mięso (2,2 proc.), zboża (1,3 proc.) i artykuły mleczarskie (1 proc.), podrożały natomiast oleje roślinne (2,1 proc.) i cukier (0,6 proc.). Ze wszystkich gatunków mięsa najbardziej spadły ceny owczego, wołowiny i wieprzowiny. Indeks stawek mięsa FAO wyniósł w ubiegłym roku 168,4 pkt. i był o 15,1 proc. (29,9 pkt.) niższy od rekordowo wysokiego z 2014 r. i zarazem najniższy od 2010 r.
Ceny światowe zbóż były minionym miesiącu najniższe od czerwca 2010 r., a w całym 2015 r. o 15,4 proc. niższe niż w 2014 r.