Amerykanie produkują więcej wołowiny
W pierwszych siedmiu miesiącach bieżącego roku produkcja mięsa wołowego w Stanach Zjednoczonych wzrosła najbardziej ze wszystkich gatunków mięs. W omawianym okresie Amerykanie wyprodukowali o 4 proc. więcej wołowiny niż przed rokiem.
Eksperci przypominają, że przed rokiem wytwórczość tego gatunku mięsa w USA obniżyła się do poziomu najniższego od dwóch dekad. Skok produkcji w pierwszych siedmiu miesiącach br. był wynikiem dwuletniego wzrostu pogłowia bydła oraz niskich cen pasz, co zachęciło farmerów do zwiększania wagi zwierząt - informuje FAMMU/FAPA.
Ekspansja produkcji wołowiny będzie kontynuowana w dalszej części roku oraz w 2017 r. W br. wytwórczość wzrośnie prawdopodobnie o 5 proc., natomiast w przyszłym roku pójdzie w górę o kolejne 3 proc.
Dla porównania w pierwszych siedmiu miesiącach 2016 r. produkcja mięsa wieprzowego w USA zwiększyła się zaledwie o 0,3 proc., natomiast mięsa z kurczaków wzrosła o 2 proc. Wytwórczość mięsa owczego spadła natomiast o 2 proc., co było wynikiem kontynuacji redukcji pogłowia stada owiec.