Ceny żywności na świecie spadły w marcu do najniższego poziomu od blisko 5 lat - informuje Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa.
Ceny żywności na świecie spadły w marcu do najniższego poziomu od blisko 5 lat - informuje Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa.
Najnowsze dane FAO przedstawia Puls Biznesu. Indeks cen badający miesięczne zmiany stawek koszyka, na który składają się zboża, nasiona roślin oleistych, nabiał, mięso i cukier wynosił średnio w marcu 173,8 pkt. To najmniej od czerwca 2010 roku.
- Mamy spory wzrost podaży na rynku, co z pewnością tworzy presję cenową na produkty z koszyka, poza nabiałem - powiedział w rozmowie z Reutersem Abdolreza Abbassian, ekonomista FAO.
Wysoka produkcja i niskie ceny ropy pomogły powstrzymać wzrost cen w ubiegłym roku, ale od kwietnia 2014 r. indeks leci w dół. Z kolei zapasy zbóż - jak informuje portal pb.pl - na koniec sezonu 2014/15 będą najwyższe od blisko 15 lat i osiągną 645,3 mln ton.