Zbiory w winnicach będą mniejsze przez majowe przymrozki
Majowe przymrozki ograniczą tegoroczne zbiory w winnicach na Podkarpaciu. - W niektórych gospodarstwach mogą być nawet 60 proc. mniejsze niż przed rokiem – uważa Ewa Wawro, redaktor naczelna portalu branżowego naszewinnice.pl.
- W regionie jest niewiele winnic, które ominęły wiosenne przymrozki. Szkody związane z występującymi w naszym klimacie praktycznie co roku majowymi przymrozkami, wahają się od 10 do nawet 60 proc. - powiedziała ekspertka.

Turyści wracają do winnic
Jej zdaniem, z dużym prawdopodobieństwem można przewidywać, że w tym roku plony będą niższe.
- Jednak z takim ryzykiem każdy winiarz musi się zawsze liczyć. Winiarstwo uczy pokory. W jednym roku wszystko idzie dobrze, bez większych problemów, pogoda sprzyja, nie ma większych infekcji chorób grzybowych, mamy dobre zbiory i robimy dobre wino, a następnego roku wszystko się zmienia i o sukcesie w danym roczniku można zapomnieć - zaznaczyła Wawro.
Dodała, że maj nie rozpieścił winiarzy, ale nie wszystko jednak stracone. Jak zaznaczyła, krzewy wypuściły już nowe pędy z pąków uśpionych, choć nie wszystkie z nich będą owocować, a jeśli już to będą miały o dobre dwa tygodnie krótszy czas na dojrzewanie przed zbiorami.
Ekspertka zwróciła uwagę, że mniejsze zbiory mogą jednak oznaczać lepsze wina, ponieważ krzewy będą mniej obciążone winogronami.

Koronawirus klęską dla producentów wina
- Zgodnie ze sztuką winiarze przeprowadzają selekcję pędów, a później owoców po to by ograniczyć plonowanie. Jak widać czasami przyroda robi to za nich - wyjaśniła.
W południowo-wschodniej Polsce jest przeszło 150 winnic. Liczą od kilku arów do kilku hektarów - największe maja po 10-12 ha, ale przeważają te o powierzchni 20-40 arów.
W południowo-wschodniej Polsce uprawia się winorośl przede wszystkim w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Przeworska i Rzeszowa.
Dominują odmiany odporniejsze, sprawdzone w lokalnym klimacie, m.in.: seyval blanc, hibernal, bianca, jutrzenka, johanniter na białe wina i rondo, regent, marechal foch oraz leon millot na czerwone.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś