Wyniki badań za pomocą "testerów żywności" są niewiarygodne
Główny lekarz weterynarii uważa, że w przypadku stosowania "testerów żywności" wyniki badań dotyczących zawartości azotanów i azotynów sodu oraz potasu (E249-E252) w środkach spożywczych nie są wiarygodne.
Jedynie badania wykonane za pomocą zwalidowanych metod analitycznych są wiarygodnym źródłem danych dotyczących zawartości azotanów i azotynów w środkach spożywczych. W przypadku stosowania "testerów żywności" wyniki badań nie są wiarygodne - informuje główny lekarz weterynarii.
Dodaje, że urządzenia nie spełniają wymogów dla przyrządów pomiarowych. Nie zostały bowiem przeprowadzone badania sprawdzające dokładność pomiarów w odniesieniu do świeżego mięsa, surowych wyrobów mięsnych ani produktów mięsnych przetworzonych, takich jak parówki czy wędliny, a wykorzystywana w tych urządzeniach metoda badania jest obarczona dużym błędem pomiaru.

Żywność pod kontrolą na każdym etapie łańcucha dostaw
"Należy podkreślić, że azotany i azotyny sodu oraz potasu (E249-E252) są dozwolone do stosowania jako dodatki do żywności w Unii Europejskiej. Wykorzystuje się je w produktach mięsnych, rybnych, a także w serach celem zahamowania wzrostu mikroflory niepożądanej, a w szczególności bakterii Clostridium botulinum, która wytwarza silną toksynę zwaną jadem kiełbasianym" - wyjaśnia Inspekcja Weterynaryjna.
Poinformowano, że w 2017 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przeprowadził ponowną ocenę bezpieczeństwa wykorzystywania azotanów i azotynów jako dodatków do produktów żywnościowych, w wyniku której stwierdził, że nie ma konieczności zmiany ustalonych wcześniej limitów dotyczących dawkowania tych substancji w produktach żywnościowych.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
-
Mleko popłynęło "krajówką". Awaria opony przyczyną groźnie wyglądającego zdarzenia
-
Drastyczny wypadek przy załadunku obornika. Przygnieciony mężczyzna zginął na miejscu
-
GDOŚ: rośnie nagonka na wilki. Izba rolnicza odpowiada: nie bagatelizujmy zagrożenia
-
Masakra na polu. "Terenówką" zniszczyli rolnikowi uprawę rzepaku
-
Tragiczna śmierć 45-latka. Mężczyzna wpadł do przydomowego szamba
-
Na ciągniku była tablica rejestracyjna z innego traktora. Grozi za to 5 lat więzienia
-
Kryminalni w gospodarstwie rolnym. Właściciel zwierząt nie posiadał zezwolenia
-
Jak wspomóc wymianę pokoleniową w gospodarstwach? Może emerytury cząstkowe?
-
Wybuch gazu w gospodarstwie. Strażacy i medycy w akcji




-
18-03-2025,13:10
eMastitis po raz pierwszy. Antybiotyki można skutecznie ograniczać
-
17-03-2025,12:40
Jak zapobiegać problemom okresu okołoporodowego?
-
07-03-2025,10:30
O genetyce przyszłości dyskutowano w Żninie
-
07-03-2025,3:55
O dokarmianiu dolistnym na wykładzie ze Szczegółowej Uprawy Roślin
-
04-03-2025,11:40
Polski autonomiczny wóz paszowy od Euromilk
-
28-02-2025,10:10
Hipokalcemia subkliniczna - poważny problem w okresie poporodowym
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
29-11-2024,8:05
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu „Hoduj z Głową Bydło”?
-
27-10-2024,14:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 5/2024. Wideo
-
21-10-2024,11:10
"Hoduj z Głową Bydło" nr 5/2024. Wideo