Wyniki badań za pomocą "testerów żywności" są niewiarygodne
Główny lekarz weterynarii uważa, że w przypadku stosowania "testerów żywności" wyniki badań dotyczących zawartości azotanów i azotynów sodu oraz potasu (E249-E252) w środkach spożywczych nie są wiarygodne.
Jedynie badania wykonane za pomocą zwalidowanych metod analitycznych są wiarygodnym źródłem danych dotyczących zawartości azotanów i azotynów w środkach spożywczych. W przypadku stosowania "testerów żywności" wyniki badań nie są wiarygodne - informuje główny lekarz weterynarii.
Dodaje, że urządzenia nie spełniają wymogów dla przyrządów pomiarowych. Nie zostały bowiem przeprowadzone badania sprawdzające dokładność pomiarów w odniesieniu do świeżego mięsa, surowych wyrobów mięsnych ani produktów mięsnych przetworzonych, takich jak parówki czy wędliny, a wykorzystywana w tych urządzeniach metoda badania jest obarczona dużym błędem pomiaru.

Żywność pod kontrolą na każdym etapie łańcucha dostaw
"Należy podkreślić, że azotany i azotyny sodu oraz potasu (E249-E252) są dozwolone do stosowania jako dodatki do żywności w Unii Europejskiej. Wykorzystuje się je w produktach mięsnych, rybnych, a także w serach celem zahamowania wzrostu mikroflory niepożądanej, a w szczególności bakterii Clostridium botulinum, która wytwarza silną toksynę zwaną jadem kiełbasianym" - wyjaśnia Inspekcja Weterynaryjna.
Poinformowano, że w 2017 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przeprowadził ponowną ocenę bezpieczeństwa wykorzystywania azotanów i azotynów jako dodatków do produktów żywnościowych, w wyniku której stwierdził, że nie ma konieczności zmiany ustalonych wcześniej limitów dotyczących dawkowania tych substancji w produktach żywnościowych.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
-
Z widłami na policjanta. 45-latek tymczasowo aresztowany
-
"Historyczna pomyłka?". Organizacje europejskie biją na alarm ws. finansowania rolnictwa
-
Ogień to nie jest "najtańszy herbicyd". Przepisy o podpaleniach mają być zaostrzone
-
Dojazdowe rolnicze do pól – będzie nowa kategoria dróg?
-
Akt oskarżenia w związku ze śmiertelnym wypadkiem w silosie
-
Strażak z OSP w pośpiechu ruszył na akcję. 56-latek zabrał jego auto
-
Jak będą wyglądały kontrole przestrzegania GAEC 2?
-
Wyjechał siać zboże. 50-latek śmiertelnie przygnieciony przez maszynę
-
Deregulacja w zakresie nawozów? Obostrzenia ograniczają produkcję w gospodarstwach




-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
16-04-2025,12:05
Aliplusowane zboża w żywieniu bydła mięsnego
-
18-03-2025,13:10
eMastitis po raz pierwszy. Antybiotyki można skutecznie ograniczać
-
17-03-2025,12:40
Jak zapobiegać problemom okresu okołoporodowego?
-
07-03-2025,10:30
O genetyce przyszłości dyskutowano w Żninie
-
07-03-2025,3:55
O dokarmianiu dolistnym na wykładzie ze Szczegółowej Uprawy Roślin
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
29-11-2024,8:05
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu „Hoduj z Głową Bydło”?
-
27-10-2024,14:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 5/2024. Wideo