Wielkanocne zakupy uderzą nas po kieszeni
Produkty żywnościowe zakupione na wielkanocne święta będą nas kosztować o 6-7 proc. więcej niż przed rokiem. To duży wzrost w porównaniu do cen żywności ogółem, które pójdą w górę maksymalnie o 3,5 proc.
Według szacunków analityków Banku BGŻ BNP Paribas za skomponowany przez nich koszyk, w którym znalazło się m.in. 30 sztuk jaj, trzy bochenki chleba, 8 kg mięsa i wędlin, kilogram twarogu, 3 kostki masła i 5 kg warzyw i owoców oraz dwa kilogramy cukru, polski konsument zapłaci w tym roku ok. 176 zł, czyli blisko o 11 zł więcej rok do roku.
Doceń polskie. W kwietniu odbędzie się kolejny audyt żywności
- Największy wpływ na tegoroczne wydatki będzie miał produkt najbardziej kojarzony z Wielkanocą, czyli jaja. Ich ceny, mimo obniżek obserwowanych od świąt Bożego Narodzenia i tak będą o ok. 33 proc. wyższe niż przed rokiem - mówi Marta Skrzypczyk, dyrektor Departamentu Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych.
- Podobna sytuacja jest w przypadku masła. Ceny detaliczne w ostatnich miesiącach spadają, jednak w porównaniu z marcem 2017 r. są według naszych szacunków o 25 proc. wyższe. Zdecydowanie droższe niż przed rokiem są też owoce krajowe. W przypadku jabłek podwyżki sięgają ponad 50 proc. - dodaje ekspertka.
Dla miłośników serników pocieszające jest to, że oprócz jaj, ceny pozostały produktów, wykorzystywane do ich wypieków, mogą być podobne albo nawet niższe niż przed rokiem. Za kilogram twarogu powinniśmy zapłacić średnio ok. 13 zł 25 gr, czyli mniej więcej tyle samo co przed rokiem. Na półkach sklepowych zbliżone do ubiegłorocznych są także stawki mąki. O 1/3 mniej wydamy natomiast na cukier.
Nieznacznie mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem zapłacimy też za mięso wieprzowe, ale kiełbasy i szynki są już o 4-5 proc. droższe. Ceny drobiu poszły w górę o 6 proc.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś