W sklepach coraz drożej. Dominują dwucyfrowe wzrosty

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Longina Grzegórska-Szpyt PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
12-04-2022,14:25 Aktualizacja: 13-04-2022,12:21
A A A

W marcu w sklepach było drożej średnio o 15,6 proc. w ujęciu rocznym - wynika z najnowszego "Indeksu cen w sklepach detalicznych", analizy prowadzonej przez UCE Research, Hiper-Com Poland i Wyższe Szkoły Bankowe.

Na 12 badanych kategorii podrożały wszystkie, z czego 8 zaliczyły dwucyfrowe wzrosty. Jak wskazał współautor badania Michał Pajdak z WSB w Poznaniu jest kilka przyczyn wzrostów.

Jacek Sasin, Andrzej Śliwka, Krajowa Grupa Spożywcza, Polski Holding Spożywczy

Holding ma "wyregulować" ceny żywności i pomóc w walce z inflacją

Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu Rada Ministrów przyjmie uchwałę formalnie powołującą Polski Holding Spożywczy - powiedział Jacek Sasin, minister aktywów państwowych. W jego ocenie holding będzie miał regulujący wpływ na ceny...

- Pandemia i lockdowny przerodziły się w czasowe zatrzymanie produkcji, generując braki towarowe i zakłócenia łańcuchów dostaw. Gdy sytuacja się poprawiła, część surowców była mniej dostępna niż wcześniej. Popyt na nie przeważał nad podażą, co wywołało falowy wzrost cen. Dodał, że na światowych giełdach zdrożały wszystkie surowce i towary, w tym ropa naftowa przez co zdrożał transport. Do tego wybuchła wojna w Ukrainie, powodując nowe zawirowania na rynkach, a sankcje zmniejszyły dostępność rosyjskich surowców i wpłynęły na kolejne podwyżki cen - wyjaśnił.

Z analizy wynika, że w marcu najbardziej podrożały produkty tłuszczowe - o 53,8 proc. rdr. - Ta kategoria od kilku miesięcy utrzymuje się na pierwszym miejscu, z dużą przewagą nad innymi, na co wpływ mają ceny oleju, które poszybowały o 68,6 proc., margaryny do pieczenia, które zdrożały o 41,6 proc. i masła o 29,2 proc. - podał ekspert.

Średnio o 1/4 zdrożały produkty sypkie. W tej kategorii najbardziej poszybowały ceny mąki (o 28 proc.), a cukier zdrożał o 10,1 proc.

Niewiele mniej rok do roku zdrożało mięso - średnio o 22,1 proc. Najwyższy skok odnotowała wołowina (30,2 proc.), drób zdrożał o 15,2 proc., a mięso wieprzowe o 12 proc.

żywność, produkty spożywcze, sklep

VAT na żywność ma być dłużej obniżony

Podatek na żywność w wysokości 0 proc. miał obowiązywać do końca lipca. Obniżka będzie jednak przedłużona - wynika z informacji piątkowej "Rzeczpospolitej". Jak czytamy, obniżony z 5 proc. do zera VAT na ok. 2/3 produktów...

Zdaniem Katarzyny Grochowskiej z firmy analitycznej Hiper-Com Poland, mięso zdrożało częściowo dlatego, że z rynku pasz zniknęła ogarnięta wojną Ukraina. - To znacznie podniosło ceny żywca, jako że ten kraj to jeden z największych producentów pasz. Wzrosty cen nawozów, paliw i energii to kolejne czynniki podnoszące koszty zakupu pasz pozostających na rynku. Drożeją też transport, ubój oraz magazynowanie, a to wszystko ma wpływ na finalne ceny mięs w sklepach - wyjaśniła.

Warzywa podrożały średnio o 20,5 proc. Dwucyfrowe skoki cen notowały w marcu również owoce - 12,3 proc. i nabiał - 10 proc.

Tomasz Tarnowski, analityk UCE Research wskazał, że poniżej 10 proc. zdrożały tylko napoje (7,2 proc.), dodatki spożywcze (4,5 proc.) i pieczywo ( 4,4 proc.).

W "Indeksie cen w sklepach detalicznych" analizowano 12 kategorii (pieczywo, nabiał, mięso, owoce, warzywa, produkty sypkie, produkty tłuszczowe, dodatki spożywcze, używki, napoje, chemia gospodarcza i inne art.) oraz 45 produktów. Ujęto wszystkie dyskonty, hipermarkety, supermarkety, sieci convenience i cash&carry, działające w 16 województwach.
 

Poleć
Udostępnij