Od sierpnia 2015 do lipca 2016 r. wyprodukowano w Polsce 5,1 tys. hl wina gronowego, czyli prawie 12 razy więcej niż pięć lat wcześniej. Powierzchnia upraw winorośli w 2015 r. wyniosła 194 ha, podczas gdy w 2010 r. było to zaledwie 37 ha.
Wino gronowe z polskich winnic wciąż pozostaje rzadkością, jednak jego produkcja w ostatnich latach zaczęła się dynamicznie rozwijać.
Od sierpnia 2015 do lipca 2016 r. wyprodukowano w Polsce 5,1 tys. hl wina gronowego (według danych Agencji Rynku Rolnego), czyli prawie 12 razy więcej niż pięć lat wcześniej. Powierzchnia upraw winorośli w 2015 r. wyniosła 194 ha, podczas gdy w 2010 r. było to zaledwie 37 ha.
Zakładanie winnic i produkowanie win cieszy się coraz większą popularnością w Polsce. Tak przynajmniej wskazują statystyki. Agencja Rynku Rolnego poinformowała, że w obecnym roku winiarskim zostało zarejestrowanych aż 152 producentów wina....
Według analityków Banku BGŻ BNP Paribas niewykluczone, że wraz ze zwiększającym się patriotyzmem konsumenckim oraz z dalszym rozwojem krajowej produkcji win, spożycie win gronowych pochodzących z polskich winnic w kolejnych latach będzie wzrastać.
"Jak podaje GUS w 2015 r. spożycie win wraz z winami owocowymi i miodami pitnymi w Polsce wyniosło 6,3 litra na mieszkańca w skali roku. Szacujemy, że spożycie win gronowych (bez wermutów) w Polsce w 2015 r. wyniosło 2,8 litra na mieszkańca i w porównaniu z 2010 r. wzrosło o 16 proc., a w porównaniu do 2005 r. aż o 188 proc." - powiedział cytowany w komunikacie Paweł Wyrzykowski z Departamentu Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.
84 proc. win gronowych sprowadzanych do Polski pochodzi z krajów Unii Europejskiej, w tym przede wszystkim z Niemiec (20 proc.), Bułgarii (18 proc.), Włoch (14 proc.), Hiszpanii (10 proc.), Francji (9 proc.) i Portugalii (7 proc.). Spoza Unii Europejskiej kupujemy wina przede wszystkim z Chile (4,5 proc.), Mołdawii (4,4 proc.) i Stanów Zjednoczonych (2,5 proc.).