Tylko znak "Euroliścia" zapewnia ekologiczny status produktów spożywczych
- Nie wszystko, co pochodzi z przydomowego ogródka czy wyrosło na polu, możemy nazwać produktem eko. Ekologiczna żywność musi być oznaczona unijnym "Euroliściem" - informuje dr inż. Urszula Sołtysiak, rzecznik Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.
Produkty ekologiczne muszą spełnić szereg ścisłych wymagań dotyczących sposobu ich produkcji i pochodzenia surowców, z których zostały wytworzone. Ekologicznymi można nazywać tylko te, których skład surowcowy i metoda produkcji podlegają kontroli jednostki certyfikującej i, w efekcie, figurują na certyfikacie ich producenta.
Żywność teraz będzie wyjątkowo droga
- Żywność, która spełnia ten wymóg, opatrzona jest unijnym znakiem "Euroliścia" ułożonego z 12 białych gwiazdek na zielonym tle - wskazuje ekspertka.
Szukając żywności ekologicznej, powinniśmy wypatrywać na opakowaniu nie tylko znaku "Euroliścia", ale również numeru jednostki certyfikującej. Ich obecność wskazuje, że dostawca posiada obowiązujący w Unii Europejskiej certyfikat rolnictwa ekologicznego. - Pamiętajmy o tym, że sam napis na produkcie "bio", "eko", "organic" nie gwarantuje, że żywność jest ekologiczna - podkreśla Sołtysiak.
Hasło "zdrowa żywność" znajdziemy nie tylko w sklepach wielkopowierzchniowych czy internetowych, ale także u osiedlowych sprzedawców, w kioskach, na spożywczych bazarach czy stacjach benzynowych. Jednak nie wszystko, co kryje się pod tym szyldem, naprawdę jest ekologiczne. Często jest to chwyt marketingowy, wykorzystywany przez producentów żywności, chcących skorzystać z rozwijającego się ekologicznego trendu.
Nowa ustawa o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej już obowiązuje
W przypadku żywności eko sposób jej wytwarzania podlega rygorystycznym normom określonym w nowym unijnym Rozporządzeniu 2018/848, obowiązującym w całej UE od 1 stycznia 2022 r. Do produkcji ekologicznej żywności nie stosuje się m.in.: roślin genetycznie modyfikowanych, nawozów sztucznych, środków chwastobójczych, pestycydów oraz hormonów przyspieszających wzrost zwierząt.
Rolnicy zajmujący się produkcją żywności ekologicznej mogą stosować wyłącznie określone środki, które zostały prawnie dopuszczone do użycia w rolnictwie ekologicznym, m.in.: naturalne nawozy, takie jak kompost czy obornik, naturalne metody i środki ochrony roślin niezagrażające środowisku, ściśle określone dodatki paszowe. Dzięki temu żywność ekologiczna nie zawiera szkodliwych substancji, a jej produkcja odbywa się z poszanowaniem środowiska naturalnego.
W przypadku żywności paczkowanej, jak np. mąka, makron, mleko sprawdzenie, czy mamy do czynienia z certyfikowanym produktem jest proste. Jednak na zakup ekologicznych warzyw, owoców lub innych produktów "na wagę" powinniśmy decydować się tylko w specjalistycznych sklepach Bio, które handlują wyłącznie produktami od certyfikowanych dostawców.
W "zwykłych" sklepach, produkty ekologiczne, w tym owoce i warzywa, mogą być oferowane do sprzedaży wyłącznie w opakowaniach jednostkowych (w otwartych opakowaniach zbiorczych - nie). Zakup na targu od sprzedawcy, który odmawia okazania certyfikatu, podważa ekologiczne pochodzenie towaru.
- Dostawca oferujący żywność eko, powinien posiadać aktualny dokument, wydany przez jednostkę certyfikującą, który zaświadcza, że wszystkie etapy produkcji były zgodne z normami rolnictwa ekologicznego. Dokonując ekozakupów, pamiętajmy o tym, by czytać etykiety i szukać na nich "Euroliścia". Znak ten daje gwarancję, że wybrany produkt pochodzi od wiarygodnego producenta, weryfikowanego przez specjalistyczne jednostki certyfikujące - wyjaśnia rzeczniczka prasowa Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś