Sprzedają przysmaki z żubra. Skąd to mięso na rynku?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
11-12-2018,8:10 Aktualizacja: 11-12-2018,14:05
A A A

Wprowadzenie mięsa żubrzego do obrotu jest nielegalne, ale podobno w sklepach i restauracjach na Podlasiu takie wyroby są klientom oferowane. Temat wypłynął podczas posiedzenia sejmowej komisji ochrony środowiska, zasobów naturalnych i leśnictwa.

- Dociera do mnie coraz więcej informacji o tym, że w niemal każdej restauracji i punkcie sprzedaży wokół Białowieskiego Parku Narodowego oferowane są przetwory z żubra - mówiła posłanka Dorota Niedziela (PO).

Ośrodek Hodowli Żubrów, Smardzewice, żubry, Kampinoski Park Krajobrazowy, janusz jeziorski, ministerstwo środowiska

Żubry chorują na gruźlicę. Stado zostanie odstrzelone?

Kolejne żubry w ośrodku hodowli w Smardzewicach (pow. tomaszowski, woj. łódzkie) są chore na gruźlicę. Wszystko wskazuje na to, że ostatnich sześć zwierząt  zostanie odstrzelonych. Wyniki wielu wcześniejszych badań były negatywne i...

Czy pani minister mogłaby wytłumaczyć, na jakiej zasadzie pojawiają się tak duże ilości mięsa i przetworów z żubra w tamtej okolicy. Czy w ogóle jest możliwość przetwarzania i sprzedaży takiego mięsa? - dociekała.

Małgorzata Golińska, wiceminister środowiska przypomniała, że w Polsce żubr jest chroniony, nie prowadzi się polowania i nie pozyskuje tego gatunku. A jedyna kwestia, która dotyczy zabijania żubrów, to odstępstwa od zakazów wynikające z wniosków składanych przez zarządców terenów.

- Te odstępstwa muszą być podyktowane ścisłymi warunkami, spełnieniem okoliczności zapisanych w ustawie, czyli m.in. gdy brak jest alternatywy przy stwierdzeniu chociażby choroby żubra. Tak zdarzyło się kilka dni temu. Wpłynął wniosek z Białowieskiego Parku Narodowego, w którym wskazano na stwierdzone u jednego z żubrów zapalenie napletka. I to odstępstwo od zakazu zostało wydane - wyjaśniała.

Posłana Niedziela zauważyła jednak, iż w przedstawionych komisji materiałach jest mowa o odstrzałach sanitarnych i redukcyjnych.

żubry, populacja żubra w Polsce, Puszcza Augustowska, żubry w Polsce, ile jest żubrów w Polsce

Wiemy, ile żubrów żyje w Polsce

Populacja żubrów w naszym kraju wciąż się powiększa. Z danych na koniec 2017 roku wynika, że w stanie wolnym żubry żyły w pięciu stadach. Gdzie jest ich najwięcej? W Puszczy Białowieskiej (654 osobniki), Bieszczadach (487 osobników),...

- Rozumiem, że pani minister mówiła o sytuacji sanitarnego odstrzału. Natomiast chciałabym wiedzieć, czy są odstrzały redukcyjne i co wtedy się dzieje z pozyskanym mięsem żubra? Nie rozumiem, w jaki sposób pozyskują to mięso przedsiębiorcy, skoro wokół otuliny parku są oferowane przetwory z mięsa żubra. Czy jakakolwiek część z odstrzału może być przekazywana do handlu, czy do obrotu? - dopytywała dalej parlamentarzystka.

Zapowiedziała wystąpienie w tej sprawie do Inspekcji Weterynaryjnej, co też sugerowała wiceminister Golińska.

- Generalnie wprowadzenie mięsa żubrzego do obrotu jest działaniem nielegalnym. I tak, jak w ostatnio podpisywanej decyzji o odstępstwie od zakazu, o której mówiłam, tam wprost jest wskazane, że tusza powinna podlegać utylizacji. I tak się powinno dziać. Kontrola nie jest w zakresie ministra środowiska - odpowiadała wiceszefowa resortu.

Zapewniała też, że nie są prowadzone odstrzały redukcyjne, jak też komercyjne żubrów.
 

Poleć
Udostępnij