Spożywamy coraz więcej cukru. Ukryty jest wszędzie
Spożywamy ponad 6 kg cukru więcej niż dekadę temu. Jak wskazuje raport Ministerstwa Zdrowia, za wzrost odpowiada cukier "ukryty" w różnego produktach - na przykład w jogurtach.
- Polacy są coraz bardziej świadomi, że cukier nie służy zdrowiu. Jednak z drugiej strony jego spożycie stale rośnie. Dzieje się tak ze względu na konsumpcję cukru, który znajduje się głównie w wyrobach przetworzonych - tłumaczy w rozmowie z agencją Newseria Biznes Maria Libura, ekspert ds. zdrowia z Centrum Analiz Klubu Jagiellońskiego.
Minister tłumaczy, dlaczego opłata cukrowa jest niezbędna
- Dosładzane bywają również produkty uznawane powszechnie za zdrowe, takie jak jogurty. Obecnie jedna osoba w ciągu roku może spożyć nawet do 44 kg cukru pod różnymi postaciami - dodaje ekspertka.
Ubiegłoroczny raport Narodowego Funduszu Zdrowia "Cukier, otyłość - konsekwencje" wskazuje, że w ciągu 10 lat spożycie "czystego" cukru spadło o 5,7 kg, ale o prawie 12 kg wzrosła konsumpcja cukru "ukrytego".
To efekt zmiany naszych nawyków - jemy coraz częściej gotowe potrawy, które często konserwowane są cukrem. Chętniej niż kiedyś kupujemy też słodkie napoje i przekąski.
- Zmiany nawyków żywieniowych jednostek nie rozwiążą problemu. Ważne jest, aby wpłynąć na producentów, czyli przemysł spożywczy. Oznakowania powinny być jaśniejsze dla przeciętnego konsumenta, ponieważ niewiele osób podczas zakupów uważnie czyta etykiety. Istotne są również regulacje, które doprowadzą do rzeczywistej redukcji zawartości cukru w produktach, w szczególności tam, gdzie nie jest potrzebny - zwraca uwagę Libura.
WIDEO Mówi Maria Libura, ekspert ds. zdrowia, Centrum Analiz Klubu Jagiellońskiego
Rząd przyjął projekt o podatku cukrowym
Dodatkowo zdarza się, że producenci żywności nie są całkowicie szczerzy wobec konsumentów. Umieszczając na opakowaniu chwytliwe hasła, odwracają uwagę od jego zawartości.
- Cukier po prostu ludziom smakuje, jesteśmy tak zaprogramowani ewolucyjnie, że lubimy to, co słodkie, a przemysł spożywczy w jakimś sensie to wykorzystuje. Zdarzały się takie historie, jak np. dosypywanie cukru do produktów z warzyw, np. w puszkach. Kupując taki produkt, konsument nie ma bladego pojęcia, że ma on dodatkową wkładkę cukrową - podkreśla ekspertka ds. zdrowia.
Jak podkreśla, nie chodzi tutaj o zakaz dosładzania produktów, tym bardziej że często cukier jest stosowany jako naturalny konserwant i alternatywa dla sztucznych.
Dane przywoływane przez NFZ wskazują, że osoby, których zgon można powiązać z konsekwencjami spożycia napojów słodzonych, żyły średnio o 15 lat krócej niż pozostałe osoby w ich wieku.
- W Polsce nawet 60 proc. dorosłych mężczyzn i 40 proc. kobiet cierpi z powodu nadwagi, a wśród nastolatków te proporcje wynoszą 30 proc. w przypadku chłopców i 15 proc. w przypadku dziewczyn - mówi Maria Libura.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś