Sieć dziedzictwa kulinarnego coraz liczniejsza
Trzy kolejne firmy z branży przetwórczej dołączyły do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego, która promuje żywność wysokiej jakości. Obecnie do sieci należy 47 podmiotów.
Wśród członków Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego na Pomorzu Zachodnim są firmy z branży spożywczej, gospodarstwa agroturystyczne, obiekty gastronomiczne i sklepy. Celem sieci jest promocja produkcji oraz sprzedaż lokalnej i regionalnej żywności.
Na Pomorzu Zachodnim powstaną drogi dojazdowe do pól
Certyfikaty otrzymali teraz producent piwa połczyńskiego Fuhrmann S.A., Winnica Turnau w Baniewicach oraz Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Alicji i Jana Springerów. - Przyjęcie kolejnych gospodarstw i przedsiębiorstwa wzbogaci kulinarną podróż po Pomorzu Zachodnim - powiedział Jarosław Rzepa, wicemarszałek województwa.
- Zależy nam na promocji zdrowej żywności, wytwarzanej na podstawie tradycyjnych receptur, bez udziału pestycydów i chemii - powiedział natomiast Jan Springer, który od 2010 r. prowadzi ekologiczną działalność. Jego gospodarstwo promuje przede wszystkim wyroby mięsne oraz owocowe z powiatu gryfickiego.
- Nasza historia jest bardzo krótka, choć tradycje winiarskie w Baniewicach sięgają na pewno 100 lat. Pierwsze nasadzenia odbyły się w 2010 r., pierwszy zbiór winogron to 2014 r., a pierwsze wina zabutelkowaliśmy w ubiegłym roku - poinformował Jacek Turnau. Jak dodał, winnica to rodzinna inwestycja, obejmująca zaledwie 20 ha.
Więcej zbóż zebrano tylko na Zachodnim Pomorzu
Certyfikat otrzymał też browar w Połczynie Zdroju, którego tradycje sięgają blisko 200 lat. - To firma z nowoczesną technologią, ale metoda produkcji oraz same receptury są tradycyjne. Piwo to nie tylko kunszt piwowarów, ale przede wszystkim woda, słód oraz chmiel. Nasze Połczyńskie Zdrojowe jest robione nie z wody uzdatnianej, ale z wody, którą czerpiemy z naszej studni głębinowej - ujawnił Andrzej Koprowski, dyrektor sprzedaży Fuhrmann S.A.
Warunkiem przynależności do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego jest wytwarzanie produktów w oparciu o surowce produkowane w danym regionie oraz podanie szczegółowego opisu dotyczącego przygotowania produktu. Restauracje, punkty gastronomiczne i hotele powinny m.in. używać składników i surowców wytwarzanych na Pomorzu Zachodnim i przygotowywać potrawy, które mają historyczne tradycje w regionie.
Członkowie sieci mogą posługiwać się charakterystycznym logo, na którym na błękitnym tle jest biała czapka kucharska. Znak Dziedzictwo Kulinarne Pomorza Zachodniego potwierdza, że żywność nim oznaczona została przygotowana z surowców pozyskanych w województwie zachodniopomorskim, na podstawie tradycyjnych regionalnych receptur i metod.