Rozpoczął się sezon zbioru i skupu winniczków
W poniedziałek w woj. warmińsko-mazurskim rozpoczął się sezon zbioru winniczków - poinformowała Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska (RDOŚ) w Olsztynie. Do końca maja firmy, które uzyskały zezwolenia, mogą pozyskać 287 ton tych ślimaków.
Legalne pozyskiwanie winniczków do celów przetwórstwa spożywczego jest możliwe jedynie między 20 kwietnia a 31 maja, ponieważ są one objęte w Polsce tzw. częściową ochroną gatunkową. Zainteresowane zbiorem i skupem firmy lub osoby fizyczne musiały uzyskać zezwolenie regionalnego dyrektora ochrony środowiska.
Ślimakami spod Pasłęka zajadają się Francuzi, Włosi i Hiszpanie
Oznacza to, że w tym roku na Warmii i Mazurach można pozyskać łącznie 287 ton winniczków. Wcześniej RDOŚ zakładała, że dopuszczalny limit zbiorów w regionie może sięgać nawet 400 ton.
Zbierać można wyłącznie osobniki o wymiarach handlowych, czyli o średnicy muszli większej niż 30 mm. Winniczki powinny osiągać takie rozmiary, gdy uzyskują dojrzałość płciową w wieku trzech lat. W ocenie RDOŚ zachowanie minimalnego wymiaru muszli jest szczególnie istotne, ponieważ zbieranie osobników niewymiarowych (mniejszych nawet o 1-2 mm) może spowodować, że znaczna część winniczków nie zdąży spełnić swojej funkcji rozrodczej warunkującej przetrwanie lokalnych populacji.
Grzywna, a nawet areszt za zbieranie ślimaków
Decyzję o wznowieniu zbioru i skupu podjęto, gdy zaobserwowano poprawę tych wskaźników. W ubiegłym roku na Warmii i Mazurach ponownie nie można było pozyskiwać ślimaków, co było podyktowane koniecznością przeprowadzenia kolejnych badań stanu populacji tego gatunku.
Winniczki (Helix pomatia) to największe lądowe ślimaki występujące w Polsce. Jako gotowy produkt spożywczy są eksportowane głównie do Francji, Austrii i Włoch.
Poza dziko żyjącymi winniczkami, Polska eksportuje również ślimaka szarego, czyli gatunki pochodzenia afrykańskiego i śródziemnomorskiego z hodowli fermowych. Fermy towarowe i hodowlano-przetwórcze produkują nie tylko ślimaki na mięso i jaja - tzw. ślimaczy kawior, ale też pozyskują śluz na potrzeby przemysłu kosmetycznego i farmaceutycznego.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś