Pszczelarze apelują, by sprawdzać, co i od kogo się kupuje. "Nie ma czegoś takiego jak miód stokrotkowy"

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Grzegorz Kacalski PAP, (DK) | redakcja@agropolska.pl
20-05-2024,8:35 Aktualizacja: 20-05-2024,8:39
A A A

Miód "stokrotkowy" nie istnieje, a malinowy ma kolor żółtawy, a nie czerwony. Konsumenci poszukujący czystego i zdrowego miodu, powinni wybierać ten pochodzący z polskich pasiek - powiedział PAP prezydent Polskiego Związku Pszczelarskiego Tadeusz Sabat. 20 maja obchodzony jest Światowy Dzień Pszczół.

Według szacunków Unii Europejskiej jedna pszczela rodzina wytwarza w ciągu sezonu miód o wartości ok. 5 tys. zł. Mamy ich w Polsce dwa miliony, co oznacza, że nasza gospodarka zawdzięcza pszczołom 10 mld zł rocznie - oszacował w rozmowie z PAP prezydent Polskiego Związku Pszczelarskiego (PZP) Tadeusz Sabat. Do tego należy doliczyć korzyści z zapylania kwiatów, bez czego wiele upraw nie mogłoby istnieć. "Dlatego pamiętajmy o pszczołach nie tylko 20 maja" - powiedział Sabat.

miód, miody, miody odmianowe, polska izba miodu

Pszczelarze: Polacy najchętniej kupują miód wielokwiatowy

Mieszkańcy Polski preferują miód wielokwiatowy - wybiera go 40 proc. klientów, ale popularnością cieszą się również miody lipowe, akacjowe czy wrzosowe - informuje Stowarzyszenie Polska Izba Miodu. Według danych...

Jak poinformował, pierwsze zbiory tegorocznego miodu już się zaczęły. "Pszczelarze odwirowują właśnie miód rzepakowy i akacjowy. Mimo przymrozków, które zniszczyły część kwiatów, zwłaszcza akacji, zapowiadają się niezłe wyniki" - wskazał.

Według danych Polskiego Związku Pszczelarskiego, w Polsce jest ok. 75 tysięcy aktywnych pszczelarzy, z czego 40 tys. ma zezwolenie powiatowego lekarza weterynarii na sprzedaż miodu i innych produktów pszczelarskich. Około 5 tysięcy zajmuje się rolniczym handlem detalicznym.

Jak zapewnił Tadeusz Sabat, polscy pszczelarze dysponują nowoczesnym sprzętem i mają wysokie kwalifikacje dzięki funkcjonującemu w Polsce doskonałemu systemowi szkolenia, którego podwaliny położyły przed laty spółdzielnie ogrodniczo-pszczelarskie. "Dziś edukację prowadzą przede wszystkim ośrodki doradztwa rolniczego, mamy też jedyną w Unii Europejskiej pszczelarską szkołę średnią - technikum w Pszczelej Woli" - podkreślił.

W opinii prezydenta PZP polskie pszczelarstwo działa prężnie, ale zmaga się z problemami. Głównym zagrożeniem dla pasiek są choroby pszczół, przede wszystkim warroza i zgnilec amerykański. "Walkę z warrozą utrudnia brak dostępu do nowoczesnych leków, które nie zostały dopuszczone w Polsce do stosowania. Pszczelarze muszą polegać na starych preparatach, wykorzystywanych już 40 lat temu" - wskazał.

Zapylaczom szkodzi również niefrasobliwość niektórych rolników, nieprzestrzegających zaleceń dotyczących stosowania środków ochrony roślin.

rada ue, dyrektywy śniadaniowe, oznakowanie, miód

Nowe unijne normy dla miodu, soków i dżemów przyjęte

Rada UE formalnie przyjęła w poniedziałek tzw. dyrektywy śniadaniowe, czyli uaktualnione przepisy o składzie, etykietowaniu i nazewnictwie miodu, soków owocowych, dżemów owocowych i odwodnionego mleka. Ma to pomóc konsumentom w...

"Niestety zdarza się, że opryski przeprowadzane są w godzinach lotów pszczół, które zatruwają się chemikaliami" - powiedział Sabat. Według niego świadomość rolników mimo wszystko się zwiększa. "25 lat temu mieliśmy w kraju milion pszczelich rodzin, spośród których każdego roku ginęło 35-40 tys. Dziś są ich dwa miliony, a ginie 15 - 20 tys." - zaznaczył.

Prezydent PZP zapewnił, że dzięki rygorystycznie egzekwowanym normom miód pochodzący z polskich pasiek nie zawiera szkodliwych związków. Nie oznacza to jednak, że każdy produkt dostępny na rynku spełnia te standardy. Powodem tego stanu rzeczy jest niekontrolowany napływu towaru spoza Unii Europejskiej i niewydolna kontrola fitosanitarna na granicy.

"Konsumentom zalecam sprawdzanie co i od kogo kupują. Można bowiem natknąć się na takie produkty jak np. miód ‘stokrotkowy’ albo malinowy w kolorze czerwonym. Zapewniam, że nie ma czegoś takiego jak miód ze stokrotek, a miód malinowy ma kolor zbliżony do rzepakowego - czyli jest żółtawy. Czerwona barwa jest efektem domieszki, prawdopodobnie syropu owocowego. Takie praktyki psują pszczelarzom opinię. Warto kupować miód z polskich pasiek" - zaapelował Tadeusz Sabat.

Poleć
Udostępnij