Polska produkuje rocznie ok. 60 tys. ton aronii. Na eksport trafia głównie w postaci koncentratu, soków a także suszu.
Aronia wyprodukowana w Polsce powoli podbija zagraniczne rynku. 90 procent rodzimej produkcji tego owocu trafia za granicę.
Polska produkuje rocznie ok. 60 tys. ton aronii. Na eksport trafia głównie w postaci koncentratu, soków a także suszu -informuje "Nasz Dziennik".
Chociaż z roku na rok statystycznie zjadamy coraz więcej owoców, to nasze wyniki w porównaniu z innymi krajami UE nie są oszałamiające. Szczególnie dobitnie widać to na przykładzie bananów, których konsumpcja w...
Eksportujemy te owoce do Chorwacji, Czarnogóry, na Węgry, na Słowację, do Czech, Korei Południowej, Kanady oraz USA. Po wybuchu elektrowni atomowej w Fukushimie przetworami z tego owocu zainteresowali się też Japończycy. Aronia łagodzi bowiem skutki popromienne.
Wejście na te rynki jest bardzo trudne, dlatego polscy farmerzy do promocji wykorzystują wszelkie możliwe środku - zarówno unijne, jak i krajowe. Uczestniczą w targach i misjach gospodarczych. O rynki zagraniczne zabiegają od 5-6 lat.
Plantatorów aronii wspierają instytucje rządowe, jednak nie pokrywa to wszystkich wydatków związanych ze zdobywaniem rynków zbytu.