Polacy jedzą coraz mniej pieczywa

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Biznes Newseria, (em) | redakcja@agropolska.pl
12-01-2016,8:35 Aktualizacja: 12-01-2016,9:05
A A A

W 2015 roku spożycie chleba na osobę wyniosło ponad 45 kg, czyli o 2,5 kg mniej niż rok wcześniej. Na malejąca konsumpcję wpływa przede wszystkim moda na zdrowe odżywianie, niska świadomość na temat zdrowych gatunków pieczywa i słaba jakość niektórych produktów.

Konsumpcja pieczywa w Polsce spada z roku na rok. Główny Urząd Statystyczny podał, że w 2014 roku spadek wyniósł 4,6 proc. Z danych Instytutu Polskie Pieczywo wynika, że w 2015 roku przeciętny Polak zjadł 45,3 kg pieczywa, czyli o 2,5 kg mniej niż rok wcześniej.

Kampania edukacyjna Chleb dobry, Fundacja Chleb to zdrowie, Grzegorz Łapanowski

Jedzenie chleba wyjdzie nam na zdrowie. Eksperci nie mają wątpliwości

Ruszyła kampania edukacyjna "Chleb dobry". Jej ambasadorem jest Grzegorz Łapanowski, który przekonuje, że chleb jest nie tylko zdrowy, ale należy także do grupy żywności najmniej przetworzonej. Kampania edukacyjna "Chleb...

Dla porównania w 1981 roku na jednego z nas przypadało 100 kg spożywanego rocznie pieczywa. Na wciąż malejącą sprzedaż wpływa przede wszystkim moda na zdrowe żywienie, która nakazuje z codziennej diety eliminację węglowodanów pochodzących zwłaszcza z pieczywa białego. Duże znaczenie ma także niska jakość produktów obecnych na rynku.

- Mamy pieczywo z wszelkiego rodzaju dodatkami, z chemią, z barwnikami. To nie wpływa dobrze na jakość i powinniśmy zrobić wszystko, żeby w Polsce konsumenci mieli do dyspozycji pieczywo z całego ziarna, zdrowe. Już prawie 60 proc. piekarni takie pieczywo przygotowuje - mówi agencji informacyjnej Newseria Stanisław Kacperczyk, prezes zarządu Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych.

Dużym problemem jest także sprzedaż pieczywa produkowanego z głęboko zmrożonego ciasta, które wyrabiane jest w fabrykach, mrożone w temperaturze -70°C, a następnie miesiącami przechowywane w oczekiwaniu na transport do supermarketu.

Zawiera ono wiele polepszaczy m.in. propionian wapnia i sorbianian potasu, które mogą powodować silne reakcje alergiczne. Obecnie co dziesiąty wyrób piekarniczy produkowany jest właśnie z ciasta głęboko mrożonego.

[WIDEO] Mówi Stanisław Kacperczyk, prezes zarządu Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych

- Ciasto jest importowane z różnych części świata, można je przetrzymywać nawet przez dwa lata. Słyszałem, że Rumunia produkuje ponad 1,2 mln ton takiego produktu, który jest eksportowany do Włoch czy Francji, a myślę, że poprzez sieć dystrybucji również trafia do Polski - mówi Kacperczyk.

ijhars_kontrole

Raport IJHAR-S: Chleb zwykły – taka nazwa nie wystarczy

Przedstawiciele Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wykryli nieprawidłowości podczas kontroli przeprowadzonych w II kwartale br. Dotyczą one m.in. stosowania określenia „bez konserwantów”, podczas gdy...
Zdaniem eksperta na zwiększenie sprzedaży pieczywa może wpłynąć wzrost podaży produktów na zakwasie, z mąki żytniej zamiast pszennej, bez sztucznych barwników i konserwantów. Konieczne jest także propagowanie spożycia ciemnego pieczywa. Dlatego Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych angażuje się w akcje popularyzujące jedzenie zdrowego pieczywa m.in. "Chleb Dobry" czy "Pan Kanapka".

- Chcemy zahamować spadek spożycia, a nawet liczymy na wzrost. Staramy się nie tylko oddziaływać na konsumentów, lecz także od siebie wymagamy produkcji dobrego jakościowo, zgodnego ze wszystkimi wymogami, zintegrowaną ochroną roślin, z najnowszymi technologiami ziarna konsumpcyjnego, które będzie potem przedmiotem wypieku pieczywa - mówi na koniec Stanisław Kacperczyk.

Akcja "Chleb Dobry" ma też przypomnieć Polakom, że ciemne pieczywo jest źródłem wielu składników odżywczych, m.in. glukozy dostarczającej organizmowi niezbędną dawkę energii. Całkowita eliminacja pełnoziarnistego chleba z diety może więc niekorzystnie odbić się na funkcjonowaniu organizmu.

Poleć
Udostępnij