Plony okiem rolnika
Żniwa w większości gospodarstw zakończyły się lub zbliżają się ku końcowi. Zdarzają się nieliczne przypadki przedsiębiorców rolnych, którzy dopiero zaczynają prace polowe. Niedostatecznie dojrzałe ziarna w kłosach opóźniły ich pracę.
Rolnicy przewidują plony rzepaku od 3 do 4,5 t/ha, a zbóż ponad 6 t/ha. Ze słabych gleb przeciętnie można uzyskać powyżej 3 t/ha ziarna pszenicy, z lepszych do 9 t/ha.
Parametry jakościowe dla pszenicy są zadowalające. Oceniane przez gospodarzy jako dobre, a nawet bardzo dobre. Kształtują się one na podanych poziomach:
- Gęstość:
– gleby słabe: 78
– gleby dobre: 84
- Zawartość białka: 13 proc. s. m.
- Ilość glutenu: 30 proc. s. m.
- Liczba opadania: 350 sekund
Zboża – tak samo jak rzepak – w przypadku stosowania podstawowych środków ochrony roślin, były wole od agrofagów.
Warunki pogodowe sprzyjały żniwom, brak deszczu powodował jednak nieliczne, miejscowe tzw. wypalenia. Dalszy niedobór wody będzie przeszkodą do siewu roślin następczych w płodozmianie, także rzepaku.
Ze względu na trwający wciąż okres prac żniwnych są to dane szacunkowe, uzyskane od losowo wybranych przedsiebiorców rolnych – użytkowników portalu agropolska.pl (red.)