Oliwa z oliwek pod lupą inspektorów. Jest wiele nieprawidłowości
Wycofanie towaru z obrotu, kary pieniężne i zawiadomienie inspektorów jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych - to konsekwencje nieprawidłowości wykrytych podczas kontroli oliwy z oliwek.
W ubiegłym roku Inspekcja Handlowa sprawdziła 313 partii produktów, z których aż 220 to oliwa najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. Inspektorzy wzięli pod lupę 76 sklepów i 4 hurtownie na terenie całego kraju. Nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 61 partii (19,5 proc.) produktów.
"Zastrzeżenia dotyczyły przede wszystkim nieprawidłowego oznakowania. Kwestionowano m.in. brak oznaczeń w języku polskim i obowiązkowego oznaczenia pochodzenia. Nieprawdziwe też były informacje przypisujące produktowi szczególne właściwości - np. że jest wolny od bakterii chorobotwórczych - podaje biuro prasowe Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Spada indeks cen żywność. Oleje najtańsze od 5 lat
Wykryto też poważniejsze przewinienia. Badania laboratoryjne, którym poddano 25 partii oliwy wykazały, że 3 z nich nie spełniają wymagań jakościowych. Zawyżono wartość współczynnika ekstynkcji K232, który określa procent pośredniego utlenienia składników oliwy (im mniejsza wartość, tym lepsza jakość oliwy).
Kontrolerzy zakwestionowali też 7 partii oliwy, która była oferowana konsumentom po przekroczeniu daty minimalnej trwałości.
"Z powodu różnych zastrzeżeń Inspekcja Handlowa nakazała wycofanie z obrotu 21 partii oliwy. Ponadto nałożyła 6 kar pieniężnych, skierowała też 3 zawiadomienia do nadzoru sanitarnego i 8 zawiadomień do wojewódzkich inspektoratów jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych" - podsumowuje UOKiK.
Coraz popularniejsza w polskich kuchniach oliwa z oliwek powinna zostać oznaczona dodatkowymi informacjami przede wszystkim dotyczącymi kategorii - np.:
- oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia - "najwyższa kategoria oliwy z oliwek, oliwa uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych"
- oliwa z pierwszego tłoczenia - "oliwa z oliwek uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych"
- oliwa z wytłoczyn z oliwek - "oliwa zawierająca wyłącznie oliwę uzyskaną z przetworzenia wytłoczyn z oliwek i oliwę otrzymaną bezpośrednio z oliwek"