Natychmiast embargo! KRIR o napływie cukru z Ukrainy
Konieczne jest natychmiastowe wprowadzenie embarga na cukier sprowadzany z Ukrainy - nie mają wątpliwości izby rolnicze. Wyrażają obawę, że w tym sektorze produkcji może dojść do podobnego tąpnięcia, jak na rynku zbóż.
Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych (KRIR) wystąpił 10 stycznia do ministra rolnictwa w sprawie blokady importu cukru oraz innych produktów rolno-spożywczych z Ukrainy. Wskazuje, że - zgodnie z danymi Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) - Polska jest trzecim największym producentem cukru w Unii Europejskiej, po Francji i Niemczech. Roczna produkcja cukru w naszym kraju wynosi około 2 mln ton, z czego około 3/4 przeznaczone jest na rynek krajowy.
„Mamy jedne z najlepszych ziem, warunki klimatyczne, wiedzę i sprzęt do uprawy buraka cukrowego. Jest on też ważnym elementem płodozmianu” – podkreśla KRIR.
Zwraca uwagę na liczby podawane przez Krajowy Związek Producentów Buraka Cukrowego, według którego kontyngent importowy do UE dla cukru z Ukrainy wynosił 20 070 t. A po jego zawieszeniu import z Ukrainy w roku gospodarczym 2022/23 przekroczył 400 tys. t, w obecnym sezonie zaś szacunki strony ukraińskiej wskazują na 700 tys. t, natomiast w roku gospodarczym 2024/25 ten wolumen może przekroczyć 1 mln t.
Minister Siekierski przyznaje: pojawiają się problemy z cukrem
„Mając na uwadze problemy związane z nadmiernym i niekontrolowanym importem zbóż, rzepaku i kukurydzy z Ukrainy, m.in. spadek opłacalności ich produkcji dla polskich rolników, samorząd rolniczy wnosi o niezwłoczne przeciwdziałanie powtórzeniu się podobnej sytuacji na rynku buraków cukrowych” – czytam w wystąpieniu izb.
Jak w nim zaznaczono, cukier pochodzący z polskich upraw spełnia wszystkie wymagane prawem normy jakościowe, m.in. pod względem pozostałości substancji szkodliwych. Natomiast cukier z Ukrainny produkowany jest bez zachowania standardów środowiskowych i zdrowotnych obowiązujących w UE. Niekontrolowany napływ takiego produktu zza wschodniej granicy bezpośrednio zagraża konkurencyjności dla polskiego wyrobu, a w konsekwencji może doprowadzić do braku opłacalności jego produkcji.
„Konieczne jest natychmiastowe wprowadzenie embarga na cukier sprowadzany z Ukrainy, co pozwoli na częściową ochronę polskiego rynku cukru” – opiniują izby rolnicze, wnosząc o pilne podjęcie wszelkich możliwych działań w tej sprawie na szczeblu krajowym oraz w Komisji Europejskiej.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś