Na rynek trafiać będzie zdrowa i bezpieczna żywność
Na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie powstaje Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności. Będzie dysponować najnowocześniejszy w Polsce południowej wyposażeniem, dzięki któremu będzie można wprowadzać na rynek nowe, lepsze produkty spożywcze.
Odbyła się uroczystość wmurowania aktu erekcyjnego pod budowę obiektu, który ma być oddany do użytku do końca sierpnia przyszłego roku.
W regionie powstanie system dostaw lokalnej żywności
- Mamy w Małopolsce rozdrobnione rolnictwo i dużo małych przedsiębiorstw, które produkują żywność, a jednocześnie nie mają laboratoriów, w których mogłyby testować nowe produkty - mówił dr hab. Sylwester Tabor, rektor Uniwersytetu Rolniczego tłumacząc skąd wziął się pomysł, by wybudować Centrum.
Jak podkreślił jest tym bardziej potrzebne, że wiele produktów spożywczych jest obecnie dedykowanych konkretnemu konsumentowi, który nie może jeść wszystkiego i wymaga specjalnej diety.
- Chcemy prowadzić tu badania począwszy od surowca poprzez produkt, który przedsiębiorca chce wprowadzić na rynek, przetestować, czy jego wytwarzanie na liniach produkcyjnych nie zmieni jego właściwości i wartości i w finale opracować technologię, którą przedsiębiorca może wdrożyć we własnej firmie – powiedział rektor.
Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności ma przyczynić się do zwiększenia konkurencyjności polskiej żywności na europejskim i światowym rynku. Prowadzone w nim badania będą też ważne ze względu gospodarkę zamkniętego obiegu, czyli dążenie do maksymalnego wykorzystania odpadów powstających w procesie produkcji z przeznaczeniem na paszę lub opakowania.
Budynek będzie miał ponad 3 tys. m kw. powierzchni użytkowej, 105 m długości i 35 m szerokości, 7 metrów wysokości. W obiekcie znajdą się linie produkcyjne: mleka, ryb, piekarsko-ciastkarska wraz z magazynem i młynem, przetwórstwa mięsa, lina do produkcji soków, napojów i win z leżakownią i magazynem oraz minibrowar. Będą też specjalistyczne laboratoria i pracownie naukowe np. nutrigenomiki - badająca wpływ składników żywności na organizm.
Z usług Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności będą korzystać przedsiębiorstwa z branży rolno-spożywczej.
Inwestycja - budowa i wyposażenie centrum - ma kosztować prawie 65,5 mln zł, z czego 39,9 mln zł to dofinansowanie z funduszy unijnych w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego 2014-2020.
- Wiesz o ciekawym wydarzeniu? Poinformuj nas o tym! Czekamy: redakcja@agropolska.pl